28 april | Speeldag Orgelzaal Booy

Text Example

advertentieOrgelzaal Booy in Alkmaar houdt zaterdag 28 april zijn jaarlijkse orgelspeeldag. Iedereen die dat wil, kan tussen 10.00 tot 16.00 uur het orgel van Cor Booy bespelen. Iedere deelnemer kan minimaal twintig minuten spelen.

De toebedeelde speelduur hangt af van het aantal aanmeldingen. Assistentie voor het registreren is aanwezig. Deelname is kosteloos.

Deelnemers mogen geluidsopnamen van hun spel maken. De organisatie van de speeldag maakt ook zelf opnamen, die spelers kunnen kopen voor € 7,50 inclusief cd en verzendkosten. Wie een minidisc meeneemt, krijgt de opname gratis.

Orgellliefhebber Cor Booy (1903-1988) uit Sint Pancras bij Alkmaar bestelt in 1944 pijporgel bij firma Pels in Alkmaar. Feike Asma geeft het eerste concert op het zestien stemmen tellende instrument. In 1959 bouwt Booy, koolteler van beroep een garage aan het huis van zijn ouders. Vanuit de woonkamer kunnen zestig mensen naar het orgel in de garage luisteren. Booy organiseert een concertserie waarin Feike Asma, Piet van Egmond en Dirk Jansz. Zwart vaak optreden. In 1959 breekt Booy de garage af en laat een zaal bouwen van zeven meter breed, twintig meter lang en vijf meter hoog. Bij die gelegenheid laat hij het orgel vergroten. Het orgel heeft nu 26 stemmen, verdeeld over twee klavieren en pedaal. Door de uitbreiding van Alkmaar is de orgelzaal inmiddels in een woonwijk komen te liggen.

Tijdens de speeldag zijn koffie, thee en frisdrank is verkrijgbaar. Luisteraars zijn van harte welkom. Om 16.00 uur is er een afsluitend concert. Na is afloop daarvan er een collecte.

Opgave bij F. Lodder, Middelhof 13, 1851 BV Heiloo, (072) 533 15 76, r.f.e.lodder@hetnet.nl. Elke inschrijver krijgt bericht van het tijdstip waarop hij/zij spelen mag.

Meer informatie

www.orgelzaalbooy.nl

© 2007 www.orgelnieuws.nl