28|06-29|10 Tentoonstelling ‘Vol van klanken’ in Elburg

Text Example

advertentieVan 28 juni tot en met 29 oktober 2001 brengt Museum Elburg samen met het Nationaal Orgelmuseum de tentoonstelling ‘Vol van klanken – Kerk en orgel in de beeldende kunst van 1600 tot heden’. Er worden schilderijen, etsen en tekeningen van kerkinterieurs getoond waarop het orgel een hoofdrol vervult. De tentoonstelling omvat werken van gerenommeerde kunstenaars uit de zeventiende eeuw tot heden.

Uniek overzicht 
‘Vol van klanken’ bestaat uit 50 schilderijen, etsen en tekeningen van zeventiende- en achttiende-eeuwse kunstenaars als Pieter Jansz. Saenredam, Gerrit Jansz. Uyt den Ruyghen, Leendert Knijff, Cornelis Pronk, Johannes Bosboom en Emanuel de Witte. Hedendaags werk van de kunstenaars Henk Helmantel, Douwe Elias, Maarten ’t Hart en Marius van Dokkum completeren de expositie tot een uniek overzicht van kerkinterieurs in de beeldende kunst door de eeuwen heen. De kunstwerken komen uit particulier bezit en uit museale collecties.

 

Boek Maarten Seijbel
 Maarten Seijbel, oprichter van het Nationaal Orgelmuseum, voorzitter van de Stichting tot behoud van het Nederlandse orgel en auteur van diverse monografieën over orgels, heeft als deskundige meegewerkt aan deze tentoonstelling. Zijn nieuwe boek ‘Het orgel in de teken- en schilderkunst’ wordt bij de opening gepresenteerd en is in de museumwinkel verkrijgbaar.

 

Activiteiten 
De tentoonstelling wordt aangevuld met een verzameling kleine huiskamerorgeltjes die door de bezoekers mogen worden bespeeld. Er worden diverse activiteiten georganiseerd waaronder een serie lezingen, orgelconcerten in de kapel van het museum en orgelbespelingen tijdens reguliere openingstijden. De werken zullen worden getoond in de zaal voor tijdelijke exposities en in de kapel van Museum Elburg, gevestigd in het 15e eeuwse Agnietenconvent in de oude vestingstad Elburg.

Meer informatie

www.museumelburg.nl

afbeelding: Gerrit Janszonius Uyt den Ruyghen, Interieur van de Grote Kerk in Hoorn, olieverf op doek, 1695

© 2011 www.orgelnieuws.nl