28|08 Orgeltocht Groningen-Rysum

Text Example

advertentieOp zaterdag 28 augustus organiseert Arriva Touring in samenwerking met de Stichting Oude Groninger Kerken een informele orgeltocht langs een aantal orgels van de stad Groningen tot Rysum in Noord-Duitsland, waar zich het oudst bespeelbare orgel van Duitsland bevindt. Halverwege de tocht wordt Orgelmakerij Van der Putten in Finsterwolde aangedaan.

De tocht staat onder leiding van orgeldeskundige Cor Edskes en organist Eeuwe Zijlstra en biedt informatie over de bouw van orgels met tussendoor een aantal kleine concerten op verschillende orgels.

Allereerst wordt in Groningen het Marcussen-orgel (1961) in de Doopsgezinde Kerk bezocht (zie foto). Vervolgens voert de tocht langs Orgelmakerij Van der Putten in Finsterwolde.

In de middag wordt het laatgotische orgel van de kerk in Krummhörn-Rysum bekeken. Het orgel dateert uit 1457 en is het oudste bespeelbare en in zijn oorspronkelijke bestanddelen behouden gebleven instrument van Duitsland. In de loop der tijd hebben tal van orgelbouwers aan het orgel gewerkt. Het instrument telt zeven registers.

Onder voorbehoud (afhankelijk van de tijd) wordt ten slotte nog een bezoekje gebracht aan het Organeum in Weener.

De orgeltocht wordt herhaald op zaterdag 9 oktober a.s.

 

De kosten bedragen € 39,50 per persoon inclusief lunch.

Aanmelden kan per e-mail via touring.groningen@arriva.nl of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268 (Harry de Jong).

Verzamelen vanaf 09.30 uur in de Doopsgezinde Kerk in Groningen, Oude Boteringestraat 33. De tocht eindigt om ongeveer 18.00 uur in Groningen.

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie Eeuwe Zijlstra