28|08 Orgeltocht Ootmarsum/Graafschap Bentheim

Text Example

advertentieOp zaterdag 28 augustus vindt er een orgetocht plaats naar Ootmarsum en de Graafschap Bentheim. Leiding heeft de organist Egbert Schoenmaker.

Start is om 10.00 uur bij de katholieke Kerk Maria Himmelfahrt in Neuenhaus direkt over de grens bij Ootmarsum-Lage. Daar wordt ook bekeken ‘wie met wie’ meerijdt. Kosten deelname € 12, kinderen onder 18 jaar gratis.

Het duits- nederlandse grensbebied heeft een aantal fraaie historische orgels, die qua karakter sterk van elkaar verschillen.

Het doel van deze excursie is het de klank en de geschiedenis aan geinteresseerden te laten horen.

Het is een belevenis de orgels te horen met literatuur uit de ontstaanstijd van de orgels. Het leggen van deze verbinding geeft het luisteren een extra dimensie. Er is ook gelegenheid om de orgels nader te bekijken (kasdeuren gaan open) én er kan ook zelf gespeeld en ‘uitgeprobeerd’ worden.

Bezocht worden – onder voorbehoud – in Neuenhaus het Halmshaw-orgel (1856) in de R.K. kerk en het Quellhorstorgel 1823 in de reformierte kerk, het Epmannorgel 1812 in de R.K. kerk te Ootmarsum en het Ahrend & Brunzema-Orgel in de hervormde kerk in Uelsen.

Mocht er tijd over zijn wordt ook Georgsdorf bezocht, een eenklaviersinstrument, ca. 1630 gebouwd, bouwer onbekend.

Volop parkeergelegenheid is er bij de start aan de Schulstrasse op het grote schoolplein in Neuenhaus (direkt achter de R.K. kerk Maria Himmelfahrt!). Er wordt dan ook bekeken in hoeverre er met elkaar meegereden kan worden.

Over de tocht staat meer informatie op

http://www.egbertschoenmaker.de

© 2010 www.orgelnieuws.nl