29|03 VOGG-excursie nieuwe orgels in Ede en Scherpenzeel

Scherpenzeel Gereformeerde Gemeente

Op zaterdag 29 maart organiseert de afdeling Centrum/Noordwest van de VOGG een excursie naar twee recent gebouwde orgels voor de Gereformeerde Gemeenten in Ede en Scherpenzeel.

Text Example

advertentie 

Ede

In de Petrakerk van de Gereformeerde Gemeente werd door Adema’s Kerkorgelbouw een groot tweeklaviers orgel van 37 stemmen gebouwd op basis van een Pels-orgel (1960) afkomstig uit de Pauluskerk in Den Haag. Het instrument kreeg een gecombineerde mechanische en elektrische tractuur.

 

Scherpenzeel

In de kerk van de Gereformeerde Gemeente van Scherpenzeel verrees een drieklaviers orgel met 43 stemmen van de hand van Ide Boogaard. Voor dit instrument werd gebruik gemaakt van veel gebruikt materiaal uit onder meer het Nijsse-orgel uit het vorige kerkgebouw en een windlade van Witte, afkomstig uit Rijssen-Zuid.

 

Zelf spelen

Tijdens de excursie zullen de orgels toegelicht en bespeeld door plaatselijke organisten waarna er per orgel gelegenheid is om de deelnemers zelf kennis te laten maken met de orgels. De excursiemiddag begint om 13.00 uur in de Petrakerk in Ede (Lunterseweg 25). Om 15.00 uur wordt het programma vervolgd in Scherpenzeel (Renes 121). De reistijd van Ede naar Scherpenzeel (via de N224) bedraagt per auto ongeveer een kwartier.

 

Meer over de orgels

Ingebruikname Adema-orgel Petrakerk Ede
Ger. Gem. Scherpenzeel neemt Boogaard-orgel in gebruik

 

foto: Boogaard-orgel, Scherpenzeel | © 2014 fotografie www.orgelfoto.nl