29|04 150 jaar Cavaillé-Coll-orgel St. Sulpice

Text Example

advertentieOp 29 april 2012 is het 150 jaar geleden dat het Cavaillé-Coll-orgel in de St. Sulpice in Parijs officieel in gebruik werd genomen. De verjaardag van het opus magnum van de beroemde negentiende-eeuwse Parijse orgelbouwer wordt die dag gevierd met een concert door vijf vooraanstaande organisten uit de Parijse hoofdstad.

Aristide Cavaillé-Coll voltooide in 1862 zijn grootste orgel – dan een van de grootste ter wereld – achter de achttiende-eeuwse façade van architect Chalgrin. Hij maakte voor de bouw van het toen honderd stemmen en vijf klavieren tellende orgel gebruik van een groot deel van het pijpwerk van het vorige orgel van François-Henri Clicquot uit 1781. Cavaillé-Coll bereikte daarmee een, tot op de dag van vandaag als geslaagd beschouwde, synthese tussen de Frans-klassieke traditie en de dan moderne symfonische orgelbouw. Met barkermachines voor alle klavieren en registers en een imposante vijfklaviers speeltafel in ‘amfitheatervorm’ was het orgel in technisch opzicht geheel bij de tijd. Het orgel verwierf al snel na de ingebruikname grote bekendheid. Het orgel kwam de tijd vrijwel ongeschonden door. In 1903/04 werden door Charles Mutin werkzaamheden aan het orgel verricht waarbij de volgorde van de klavieren werd gewijzigd. In 1933 werd het orgel door de firma Pleyel-Cavaillé-Coll uitgebreid met twee pedaalregisters, een Principal 16’ en 8’. In 1991 werd het orgel gerestaureerd door Jean Renaud.

Het orgel werd tijdens Pasen 1862 voor het eerst gebruikt in de liturgie. Op 29 april van dat jaar werd het officiële ingebruiknameconcert gegeven door vijf organisten: Camille Saint-Saëns, Alexandre Guilmant, César Franck, Auguste Basille en titulair organist Georges Schmitt. Het orgel heeft daarna beroemde vaste bespelers gekend: Louis James Alfred Lefébure-Wély, Charles-Marie Widor, Jean-Jacques Grunenwald, Marcel Dupré en de huidige titularis sinds 1985 Daniel Roth.

Op zondag 29 april wordt anderhalve eeuw Cavaillé-Coll-orgel gevierd met een jubileumconcert door opnieuw vijf organisten: titularis Daniel Roth, ‘titulaire adjointe’ Sophie-Véronique Cauchefer-Choplin en de organisten van de Parijse Notre-Dame, Philippe Lefebvre, Yves Castagnet en Jean-Pierre Leguay. Het concert begint om 16.00 uur.

Eerder die dag is het orgel al te beluisteren tijdens de mis van 10.30 uur. Daarin speelt Daniel Roth werken van Bach en Haydn. De aansluitende ‘audition d‘orgue’ wordt gespeeld door Kurt Lueders. Hij laat werk horen van Chauvet, Lemmens, Dupré, Boëllmann en Guilmant.

Meer informatie

www.stsulpice.com

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl