29|05 Twee premières in Haarlemse St. Joseph

Text Example

advertentieOp zondag 29 mei beleven in de St. Josephkerk te Haarlem twee orgelwerken hun première. Gemma Coebergh en Gonny van der Maten zullen op het onlangs gerestaureerde Adema-orgel een declamatorium van Albert de Klerk en de Symfonie voor orgel van Maurice van Elven laten klinken.

De premières vinden plaats tijdens een middagconcert onder auspiciën van de Andriessen/De Klerk Stichting. Het declamatorium ‘De lof van mijn man’ uit 1956 van Albert de Klerk werd onlangs aangetroffen in de nalatenschap van De Klerk. Het werk is geschreven voor spreekstemmen en orgel. De tekst is van Michel van der Plas en betreft een lofzang van Maria op haar man Jozef.

Tijdens deze wereldpremière zal de rol van Maria worden vertolkt door de actrice Maaike Poorthuis; de orgelpartij wordt gespeeld door Gemma Coebergh.

Het declamatorium wordt uitgegeven door Boeijenga Music Publications en zal na afloop van het concert verkrijgbaar zijn, evenals drie andere nieuw uitgaven van werk van De Klerk: ‘Vier Orgelwerken en een Pastorale voor fluit, hobo en orgel’, ‘Twaalf Orgelwerken’ en ‘Orgellessen: pedaaloefeningen, duo’s en trio’s voor beginners’.

De tweede (Nederlandse) première betreft de Symfonie voor orgel van Maurice van Elven (*1950) . Deze vierdelige symfonie, gecomponeerd in 1980, is opgedragen aan Albert de Klerk en gebaseerd op thema’s van diens ‘Missa ad modum tubae’. Het werk zal worden uitgevoerd door Gonny van der Maten. De Missa ad modum tubae zal afwisselend met de vier delen van de Symfonie voor orgel worden uitgevoerd door een adhoc-koor uit Wageningen onder leiding van Ger Vos.

Het concert begint om 15.00 uur. Toegang vrij, deurcollecte na afloop.

De St. Josephkerk is gelegen aan de Jansstraat 43, Haarlem.

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie: www.gerardvanbetlehem.nl