29|07 Kunst der Fuge in Oude Kerk Delft

Text Example

advertentieOp donderdag 29 juli zal Bach’s Kunst der Fuge BWV 1080 klinken in de Oude Kerk in Delft. Bas de Vroome en Gerard de Wit voeren het contrapuntische meesterwerk uit op het hoofd- en het noordbeukorgel in deze kerk.

Ongetwijfeld zal ‘Die Kunst der Fuge’ voor veel muziekliefhebbers vertrouwd in de oren klinken. We kennen het werk als een verzameling fuga’s waarin grootmeester Johann Sebastian Bach zijn superieure technische vaardigheden ‘ten toon spreidt’. Het aantal kenners dat ook op de hoogte is van de opbouw en inhoud van het werk zal slechts een gering aantal omvatten. Voor musici en musicologen echter, zijn weinig werken van Bach zozeer de speelbal geworden van tal van speculaties alsook het onderwerp van diepgaande wetenschappelijke studies. Die Kunst der Fuge dat ook wel wordt gezien als Bach’s ‘zwanenzang’, roept talrijke onduidelijkheden op rondom de verschijningsvorm van het werk. Deze onduidelijkheden vormden de voedingsbodem voor allerlei verschillende opvattingen met betrekking tot het aantal stukken van Die Kunst der Fuge, de volgorde ervan alsook de bezetting.

Hoe het door Bach ook bedoeld geweest mag zijn: Bas de Vroome en Gerard de Wit laten het meesterwerk klinken op de beide Witte-orgels in de Oude Kerk. Het concert begint om 20.15 uur. Halverwege is er een pauze. De toegangsprijs bedraag € 7,00 en € 6,00 voor 65+/kinderen/CJP.

www.kerkconcertendelft.nl

advertorial

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie: www.orgelfotografie.nl