29|09 Feest in de Bullekerk te Zaandam!

Text Example

advertentieHet Duyschot-orgel van de Westzijderkerk te Zaandam is driehonderd jaar in gebruik. Dit is aanleiding voor een concert op zaterdag 29 september. Jan de Jong, organist van de Westzijderkerk, bespeelt het orgel en het Westzijderkerkkoor zingt onder leiding van Chris Helfensteyn. Er wordt muziek uitgevoerd van onder meer Georg Böhm, Percy Whitlock en Klaas Bolt.

Het Duyschot-orgel is in mei 1712 in gebruik genomen. Er zijn daarna drie grote aanpassingen geweest. De eerste in 1844 door de firma Flaes & Brünjes. Aan die restauratie herinnert de tekst op de orgelkas ‘Alles wat adem heeft love den Heere’.

Tegen het einde van negentiende eeuw was het orgel aan een zo grote reparatie toe dat zelfs even is overwogen om het te verkopen en vervangen. Besloten werd tot een grondige reparatie die in 1897 is uitgevoerd door orgelmaker Steenkuijl (voorheen Flaes & Brünjes) uit Amsterdam.

Het huidige orgel is het resultaat van een grondige restauratie in de periode 1969-1975 door de firma Flentrop in Zaandam. Deze restauratie vond tegelijkertijd plaats met de restauratie van het hele kerkgebouw.

Het jubileumconcert begint op 29 september om 16.00 uur.

De toegang is vrij.

Zie verder http://www.protestantse-gemeente-zaandam.nl/orgelconcert-in-westzijderkerk

© 2012 www.orgelnieuws.nl