29|09 Symposium rond 250-jarige Haagse Bätz

Text Example

advertentieTer gelegenheid van de 250e verjaardag van het Bätz-orgel in de Lutherse Kerk in Den Haag wordt op zaterdag 29 september een symposium rond dit instrument georganiseerd. In de daaropvolgende maand staat een reeks orgelconcerten gepland rond het thema ‘250 Jaar Bätz-orgel: veelzijdig – veelkleurig’.

Tijdens het symposium komen veel komen diverse facetten van het orgel als instrument aan bod: zoals repertoire, omvang van het instrument, toevoegingen van later datum, het orgel als ‘vehikel’ van de organist.

Onder voorzitterschap van musicoloog Dr. Frits Zwart zullen diverse bekende namen uit de Nederlandse orgelwereld hun medewerking verlenen:

Drs. Reitze Smits– docent orgel en improvisatie, organist te Vianen en musicoloog

Avontuur en eigenheid: bewerkingen als verrijking voor de orgelcultuur

Prof. dr. Hans Fidom – hoogleraar orgelkunde aan de VU

Bätz of Asma? Het orgel als drager van de reputatie van de organist

Peter van Dijk – organist en adviseur

Het orgelrepertoire van J.H.H. Bätz. Met klankvoorbeelden

Frits Elshout – directeur Flentrop Orgelbouw

Het Bätz-concept: Van Barok tot Romantiek? Wat maakt dit orgel tot wat het is?

Dr. Arie Eikelboom – kerkmusicus en docent

De kerkzang bij de lutheranen in Nederland. Wat weten we daarvan? Hoe zongen zij?

Aart Bergwerff organist Lutherse Kerk Den Haag en Grote Kerk, Breda

klankdemonstraties

Het symposium duurt van 10.30 uur tot 15.45 uur. Ter afsluiting vindt er om 16.15 uur een concert plaats door Aart Bergwerff, Reitze Smits en Peter van Dijk met onder andere vierhandige orgelmuziek. Behalve aan het eind van de middag is het instrument ook op verschillende momenten tijdens het symposium te horen. De dag duurt tot circa 17.15 uur.

Het symposium wordt georganiseerd door de Stichting Cultuur en Muziek in de Lutherse Kerk. Wie wil deelnemen aan het symposium kan zich aanmelden via batz250@nplamb.eu

Een dagkaart voor het symposium kost € 25,00, voor €5 extra kan ook de lunch worden gebruikt. Wie zich voor 10 september aanmeldt en betaalt kan gratis meelunchen. Deelnemers krijgen een symposiummap met onder meer twee cd’s en het boekje over de geschiedenis van het Bätz orgel ter waarde van € 25.

Zie ook

www.hetbatzorgel.com

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl