30 september | Marcussendag

Text Example

advertentieHet jaar 2006 staat in het teken van twee ‘Marcussen-jubilea’. Het Marcussen-orgel van de Nicolaïkerk in Utrecht bestaat 50 jaar en de Deense orgelmaker Marcussen viert zijn 200-jarig bestaan. Daarom wordt op zaterdag 30 september de Nationale Marcussendag gehouden in zes plaatsen, van Groningen tot Goes.

De firma Marcussen heeft in Nederland veertien orgels gebouwd en twee gerestaureerd. Veelal prestigieuze projecten die ook in het complete oeuvre van de Deense orgelmaker een belangrijke plaats innemen. Van de veertien nieuwgebouwde Marcussen-orgels die Nederland telt, worden er zaterdag 30 september negen bespeeld tijdens de Nationale Marcussendag, die geheel gratis toegankelijk is.

Programmaoverzicht

Utrecht- Nicolaïkerk (Nicolaaskerkhof 9)

11.00-16.00 uur – een greep uit het programma:

• 11.00 uur en 12.30 uur: gevarieerde muziek rondom de twee Marcussenorgels, met medewerking van Bert van den Brink (orgel)

• 12.00 uur en 15.00 uur: Lezing over Marcussenorgels in Nederland door Stephen Taylor

• 14.00 uur en 15.30 uur: gevarieerde muziek rondom de twee Marcussenorgels, met medewerking van Gijs Hendriks (saxofoon), Berry van Berkum (orgel) en Bas Rietmeijer (contrabas)

• KlankKleuren VideoClub, met onder andere een video over de firma Marcussen, ingeleid door Claudia Zachariassen, eigenaar-directeur Marcussen & Søn

Rond het 50-jarig jubileum van het Nicolaï-orgel vindt nog tot 1 oktober het KlankKleurenFestival plaats. Meer informatie: www.klankkleurenfestival.nl

Moerdijk – St Stephanuskerk (Steenweg)

Vanaf 13.00 uur – Open middag met o.a.:

• voordracht over de firma Marcussen en het ontstaan van de beide orgels in Moerdijk

• concert voor twee orgels met werken van o.a. Soler en Blanco (Lambert van Eekelen en gastorganist)

• vertoning video over de firma Marcussen

• bezichtiging en vrije bespeling van de beide Marcussen-orgels

• 16.30 uur: demonstratieconcert door Lambert van Eekelen (‘rondom J.S. Bach’)

Den Haag – Kloosterkerk (Lange Voorhout 2)

Om 16.00 uur wordt een orgelconcert concert door Jan Hage met medewerking van Marijke van Kooten, viool. Op het programma staat nieuw werk van Kox, Welmers en Hage.

Groningen – Doopsgezinde Kerk (Oude Boteringestraat 33)

Om 16.00 uur worden met medewerking van Cor Edskes en Elly Kooiman een videopresentatie en lezing gehouden gelegenheid van het jubileum Marcussen 1806-2006, afgesloten met een orgelconcert.

Zierikzee – Gasthuiskerk en Willibrorduskerk

Na een inleiding (16.00 uur) over de geschiedenis van de Marcussen-orgels in Zierikzee geeft Mar van der Veer een concert (16.30 uur) in de Gasthuiskerk. De aansluitende wandeling voert naar de Willibrorduskerk waar om 17.00 uur wordt besloten met een concert Wim Boer.

Goes – Grote of Maria Magdalenakerk

Kees van Eersel geeft om 20.00 uur een concert, voorafgegaan door een korte lezing over de bouw van het orgel in de Mariakerk.

Meer over de jubilerende orgelmaker:

http://www.marcussen-son.dk/

© 2006 www.orgelnieuws.nl

© 2006 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl