30|05-06|06 Orgelreis naar Elzas en Parijs

saint-sulpice parijs
St. Sulpice, Parijs | © foto: www.gerardvanbetlehem.nl

Tussen Hemelvaart en Pinksteren organiseert Gijsbert Lekkerkerker voor de zesde achtereenvolgende keer een orgelbusreis langs Europese orgels. Onder de titel ‘Van Straatsburg naar Parijs’ gaat de reis langs de belangrijkste orgels van drie zeer invloedrijke orgelbouwers, Andreas Silbermann, zijn zoon Johann Andreas en Aristide Cavaillé-Coll.

Text Example

advertentie 

De eerste vijf dagen worden in de Elzas doorgebracht, waarbij kennis wordt gemaakt met de veel geroemde Silbermann-orgels in Wasselonne, Ebersmünster, Marmoutier en in Straatsburg in de St. Pierre-le-Jeune, St. Thomas en de Cathédrale. Als opwarmer voor de orgels in Parijs wordt het romantische Merklin-orgel in de Eglise St. Pierre et Paul in Obernai bezocht.

 

Parijs

De laatste drie dagen van de reis spelen zich af in Parijs waar een de grootse Cavaillé-Coll orgels in de St. Sulpice, Madeleine, St. Trinité, St. Augustin en St. Antoine des Quinze-Vingtsworden bezocht. Daarnaast staan het Ferrand/Kern-orgel in de St. Severin en het Boisseau-koororgel in de Notre-Dame (het grote orgel is niet beschikbaar vanwege restauratie) op het programma. Op de terugweg wordt de Chapelle Royale in Versailles aangedaan voor een concert op het Couperin-orgel en een rondgang plaats door het paleis.

 

Elzasser Orgelreform

Orgelmuziek uit de barok en romantiek zullen ten gehore worden gebracht in zeventien privé-concerten door de vaste bespeler / organist-titulair van de te bezoeken orgels.  Zo zal in Straatsburg Prof. Marc Schaefer het orgel in St. Pierre-le-Jeune bespelen, een orgel dat toonaangevend is geweest in de Elzasser Orgelreform onder invloed van Albert Schweitzer. Een uitgebreide restauratie van het orgel zal in april 2014 gereed komen

 

Orgelbespelingen

In Parijs wordt geconcerteerd door onder anderen François-Henri Houbart, Daniël Roth, Loïc Mallié, Didier Matry, Christoper Montoux en Thomas Monnet. Tijdens de reis zal Gijsbert Lekkerkerker een aantal concerten in de Elzas verzorgen en zijn er orgelbespelingen door aan de reis deelnemende organisten.

 

Inlichtingen en inschrijven

De orgelreis vindt plaats van vrijdag 30 mei tot en met vrijdag 6 juni. De reis wordt afgelegd per luxe touringcar en is inclusief hotelovernachtingen met ontbijt en driegangen diners. Nadere inlichtingen, het volledige reisprogramma en een inschrijvingsformulier zijn te vinden op www.orgelreizen.nl of via Gijsbert Lekkerkerker, telefoon 0348 – 44 47 80, e-mail acg.lekkerkerker@planet.nl.

 

© 2014 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl