31-07|21-08 Symphonische Orgelavonden in Groenlo

groenlo calixtus

Text Example

advertentie 

Organist Jaap Zwart gaat op woensdag 31 juli in Groenlo van start met een serie ‘Symphonische Orgelavonden’. Op het vorig jaar verplaatste Adema-orgel in de St. Calixtuskerk zal hij vooral (Frans-)symphonische werken centraal stellen.

In 2012 werd het orgel van Sybrand P.H. Adema uit 1926 van de begane grond in het transept naar de koorzolder aan de westwand van de grote neogotische ‘Nieuwe Calixtus’ verplaatst. Het 35 stemmen tellende orgel, gebouwd voor de HH Nicolaas en Barbarakerk ‘De Liefde’ in Amsterdam, kwam in 1993 naar Groenlo. Met een keur aan romantische stemmen en Franse tongwerken neemt het een bijzondere plaats in het Oost-Nederlandse orgellandschap in.

 

Jaap Zwart, die in de ’80 al ‘Symphonische Orgelavonden’ organiseerde op het inmiddels verloren gegane Adema-orgel in de St. Vituskerk in Bussum, werd door leerlingen op het spoor van het Groenlose orgel gebracht. Evenals destijds in Bussum zal hij het orgel in de St. Calixtuskerk op vier achtereenvolgende woensdagavonden laten klinken in grotere en kleine symphonische werken. Zo staan onder meer de complete symphonieën 4 en 5 van Widor op het programma, de eerste Sonate van Guilmant, de Sonate van Mailly en werken van Franck, Liszt, Nieland en Andriessen.

 

31/07 – o.a. Sonate (Mailly) en Suite gothique (Boëllmann) [volledige programma]

07/08 – o.a. Symphonie V (Widor) [volledige programma]

14/08 – o.a. Symphonie IV (Widor) en Sonate I (Guilmant) [volledige programma]

21/08 – o.a. B.A.C.H (Liszt), Pièce héroïque (Franck) [volledige programma]

 

De avonden beginnen om 20.15 uur. De toegang is gratis. De St. Calixtuskerk is gelegen aan de Nieuwstad 12 in Groenlo.

 

Zie ook:

Groenloos Adema-orgel staat weer boven20/11/2012

 

advertorial

 

 

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl