31|03 Marcuspassie Addie de Jong in Charlois

Text Example

advertentieOp zaterdag 31 maart is opnieuw de Marcus Passie van de in 1997 overleden kerkmusicus Addie de Jong te beluisteren. Het werk wordt uitgevoerd in de Oude Kerk te Rotterdam-Charlois.

De Marcus Passie vormt één van de hoogtepunten in het compositie-oeuvre van de Addie de Jong (1941-1997). Het is een werk dat zo groots van opzet is dat het vergelijkbaar is met de grote Passionen van voorlopers van Johann Sebastian Bach. Evenals deze werken bevat de Marcus Passie inleidende orkeststukken, koren, koralen en recitatieven. Er zijn ook verschillen. Addie de Jong heeft gekozen voor een vrouw als evangelist. En wordt bij Bach de Christus altijd begeleid door strijkers en de evangelist alleen door continuo, zo niet bij De Jong. Bij hem wordt Christus begeleid door het orgel en wordt de evangelist (sopraan dus) juist door de strijkers begeleid. De kleine partijen, zoals Petrus, Judas en de Hogepriester, worden begeleid door de blazers.

Op 31 maart wordt het werk uitgevoerd door het Oecumenisch Seniorenkoor Open Hof Ommoord aangevuld met gastleden. De solisten zijn Ellen van Etten (sopraan) als evangelist, Frits Karskens (bas) als Christus, Peter Vliegenthart (bas) als hogepriester en Pilatus, Ard Verkerke (tenor) als Petrus en Judas en Elly Polhuis (sopraan) als dienstmeisje. De begeleiding wordt verzorgd door het Dordts Kamerorkest en Bert den Hertog, orgel. Het geheel staat onder leiding van Willem Blonk.

De uitvoering begint om 20.00 uur in de Oude Kerk, Charloisse Kerksingel 35, Rotterdam Charlois. De kerk is open om 19.30 uur. Toegangskaarten à € 15,00, pashouders € 12,50, kinderen t/m 12 jaar gratis, zijn verkrijgbaar voor aanvang van het concert aan de kerk. Als u zeker wilt zijn van een plaats kunt u telefonisch reserveren via 010-4295831, per e-mail aan marcuspassie@gmail.com .

[advertorial]

© 2012 www.orgelnieuws.nl