31|10 Nieuw cd-document: Straesser & Ligeti

Text Example

advertentieIn september is een nieuw dubbelCD-document verschenen: alle werken voor orgel en orgel/trompet van Joep Straesser (1934-2004) en alle orgelwerken van György Ligeti (1923-2006). De uitgave gaat vergezeld van een uitgebreid booklet in het Nederlands en wordt gerealiseerd door de Stichting Orgelprojecten Nederland (Utrecht).

Het is de eerste Nederlandse productie met het genoemde repertoire van de beide componisten. De opnamen zijn gemaakt op het Binvignat/Verschueren-orgel in de basiliek Sint Servaas in Maastricht; de werken voor trompet en orgel werden opgenomen op het Blank/Van Eeken-orgel in de Oud-katholieke Sinte-Gertrudiskathedraal in Utrecht. Uitvoerenden van het gehele project zijn Piet van der Steen (orgel) en Peter van Dinther (trompet).

In september was het vijf jaar geleden dat Joep Straesser overleed; hij geldt als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de generatie die rond 1960 het beeld van de nieuwe muziek in Nederland ging bepalen. Organist Piet van der Steen heeft vooral in de laatste tien jaar van Straessers leven intensief met de componist gewerkt aan de voorbereiding van uitvoeringen van zijn orgelwerken. Deze contacten resulteerden voorts in het ontstaan van drie nieuwe werken: Sinfonia (1998, orgel), Fair play (2001, orgel en trompet) en Footprints (2003, orgel).

De grote lijn in de ontwikkelingsgang van Joep Straesser (compositieleerling van Ton de Leeuw) loopt van (gebonden) atonaliteit en serialisme (rond 1960) naar geleidelijke terugkeer van tonaliteit. Straessers laatste werk (Footprints) is een hommage aan Johann Pachelbel en staat zeer dicht bij het idioom van deze 18e-eeuwer. Het totaal van Straessers orgelwerk duurt ruim 90 minuten; in de resterende tijd op de tweede cd staan alle orgelwerken van György Ligeti, een componist voor wie Straesser grote bewondering koesterde.

Ligeti maakte in zekere zin een ‘omgekeerde’ ontwikkelingsgang aan die van Straesser: geboren in Hongarije, begon hij in zijn ‘eerste periode’ als tonalist met sterke invloeden van Bartok, eenmaal in het westen (na 1956) ontwikkelde hij zich tot koploper van de Europese avant-garde, met vaak spraakmakende, niet zelden spectaculaire werken. Zijn orgelwerk Volumina past zeker in de laatstgenoemde categorie.

De Straesser/Ligeti-dubbelCD is uitsluitend schriftelijk te bestellen bij: Stichting Orgelprojecten Nederland, secr.: Bilderdijklaan 19, 3723 DA Bilthoven. E-mail: stg.orgelprojecten@online.nl. De prijs is € 29,50 (plus € 2 verzendkosten). Betaling na levering.

Presentatieconcert. Zaterdag 31 oktober, aanvang 17.00 uur, in de Oud-Katholieke Kathedraal Ste. Gertrudis te Utrecht (Willemsplantsoen, tegenover Hoog-Catharijne).

Het duo Piet van der Steen/Peter van Dinther geeft een kort concert (ca. 45 minuten) met gemengd repertoire (romantiek en 20e eeuw). Het eerste exemplaar van de Straesser/Ligeti-dubbel-cd zal hierna worden overhandigd aan mevrouw Stanny Straesser-Verster, weduwe van de componist. Bezoekers van dit presentatieconcert kunnen de dubbel-cd aanschaffen voor de eenmalig gereduceerde prijs van € 25. In het naastgelegen Ontmoetingscentrum ‘In de Driehoek’ is er ter afsluiting gelegenheid met een drankje elkaar te ontmoeten.

[advertorial]

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie Paul Groeneveld