32 voet voor Grote Kerk Schiedam

Text Example

advertentieHet Flentrop-orgel van de Grote of St. Janskerk te Schiedam is in de afgelopen maanden uitgebreid met een Fagot 32’. Op 30 april wordt het pedaalregister in gebruik genomen tijdens een Koninginnedagconcert.

Een jaar geleden reviseerde J.L. van den Heuvel Orgelbouw uit Dordrecht het instrument uit 1975 in de historische orgelkassen . Daarbij werden achter de 17e eeuwse pedaalkassen nieuwe mechanische laden aangebracht met electrische sleepbediening. Een houten Prestant 16’ en Roerquint 12’ vonden hierop een plaats. Een sleep werd gereserveerd voor plaatsing van een Fagot 32’. Toen in november 2011 genoeg geld was ingezameld kon de opdracht tot plaatsing worden gegeven.

De werkzaamheden door Van Den Heuvel Orgelbouw vonden plaats onder advies van de Schiedamse orgelbouwer Herman Pelgrim. Het nieuwe register heeft mahonie bekers en stevels. De bekers zijn uitgevoerd in halve lengte.

Tijdens het traditionele Koninginnedagconcert op maandag 30 april 2012 zal de Fagot 32’ voor het eerst te horen zijn. Arjen Leistra, organist van de Grote of St.Janskerk zal werken vertolken van Sweelinck, Widor, Vierne, Mulet, Hollins, Bijster, Van den Berg en Zwart.

Het concert begint om 15.00 uur, de toegang is gratis.

Zie ook

Schiedam neemt orgel opnieuw in gebruik

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl