35 jaar Nieuwjaarsconcerten Laurenskerk Rotterdam

Nieuwjaarsconcerten Laurenskerk Rotterdam

De muziek van Klaas Jan Mulder blijvend herinneren, dat loopt als een rode draad door de nieuwjaarsconcerten in de Laurenskerk in Rotterdam die op 3 januari 2015 voor de 35e keer worden gegeven. Meer dan 27 jaar verzorgde Klaas Jan Mulder deze concerten zelf. Nu spelen Pieter Heykoop en Marco den Toom de programma’s met een duidelijke tint ‘Mulder’.

Vele tienduizenden orgelliefhebbers trokken in de afgelopen drieënhalve decennia vanuit heel het land naar de Rotterdamse Laurenskerk met soms meer dan tweeduizend toehoorders. Het afgelopen jaar waren maar liefst 2.355 muziekliefhebbers naar de Laurens gekomen om deze nieuwjaarsconcerten bij te wonen (nu twee concerten op een dag). Het thema was ‘Muzikale herinneringen aan Klaas Jan Mulder’.

Op zaterdag 3 januari wordt er niet alleen teruggekeken maar ook, zoals Klaas Jan Mulder in zijn muziekkeuze deed, vooruit. En daar horen grote werken, populaire stukken, improvisaties maar ook een aantal genoteerde en niet- genoteerde koraalbewerkingen van Mulder bij. Want dat verwacht het publiek toch wel. Deze traditionele nieuwjaarsconcerten, op de eerste zaterdag in januari zijn een instituut geworden waar bijna heel orgelminnend Nederland wel eens naar toe is geweest.

Samen zingen het nieuwe jaar in met Pieter Heykoop
Het eerste nieuwjaarsconcert op het grote Marcussen-orgel van de Laurens wordt om 15.00 uur gegeven door Pieter Heykoop: bijna twee uur lang improvisaties, psalm- en gezangbewerkingen en natuurlijk koraalbewerkingen van Klaas Jan Mulder met telkens aansluitend samenzang. En tot slot speelt Heykoop de legendarische improvisatie ‘Ruwe stormen mogen woeden’ van Mulder. Ook is er een korte pauze. Die middag zal Heykoop ook een cd presenteren met met niet-genoteerde koraalbewerkingen van Klaas Jan Mulder.

‘Colourful Newyear’ met Marco den Toom
Het avondconcert om 19.30 uur wordt gegeven door Marco den Toom: improvisations, Classic, Popular and more! Een verrassende, muzikale reis om het nieuwe jaar goed te beginnen én even stil te staan. Wat past dan beter dan te spelen ‘Ere zij aan God, de Vader’, één van de te spelen bewerkingen van Klaas Jan Mulder.

Informatie
De Grote of Sint Laurenskerk is 45 minuten voor aanvang van elk concert open, de kerk is verwarmd. Er is ruime parkeergelegenheid rond de kerk, ook zijn er diverse parkeergarages in de nabijheid van de Laurenskerk aanwezig. Kaartverkoop via www.laurenskerk.ntk.nl, of telefonisch via NTK 0900-9203 (€ 0,45 ) of op de dag van de concerten aan de kerk.

 

[advertorial]

 

© 2014 fotografie Jan de Rooij