37e Internationaal Orgelfestival Veurne (B)

Text Example

advertentieVoor de 37ste keer vindt in en rond het Belgische Veurne een Internationaal Orgelfestival plaats. De festivalorganisatie heeft organisten van internationaal niveau geprogrammeerd. Er is een zomerserie op donderdagavond en op zondagavond. In Frans-Vlaanderen is in september en oktober een aantal concerten in Bollezeele, Bourbourg, Gravelines, Arneke, Looberghe, Millam (foto) en Hondschoote.

Het openingsconcert is op donderdag 13 juli in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Nieuwpoort. De jonge Vlaamse organiste Kristien Heirman speelt op het grote Loncke-orgel werk van Johann Sebastian Bach, Jehan Alain en Maurice Duruflé.

Een week later speelt Jan Vermeire, artistiek adviseur van het festival, een programma met muziek van Mozart en tijdgenoten. Het orgel van Wulveringem werd gebouwd in het laatste kwart van de 18e eeuw door een onbekende orgelbouwer. De firma Loncke restaureerde het in 1973.

‘Het orgelt in mijn lijf’ is de titel van de happening op donderdag 27 juli in de Veurnse Sint-Walburgakerk. Solodanseres Pé Vermeersch danst op een eigenzinnige manier op muziek van Johann Sebastian Bach. Haar laatste productie ‘Blondes have no Soul’ was een succes in Vlaanderen, Frankrijk en Japan. Ze gaat in Veurne haar droom waarmaken: de hele kerk doordansen! De choreografie is speciaal voor deze dag gemaakt. Theo Jellema bespeelt het orgel.

Op donderdag 3 augustus speelt de Tsjechische organist Tomáš Thon op het orgel van de Sint-Walburgakerk ‘The Labyrinth of the World and the Paradise of the Heart’ van de Tsjechische componist en oud-minister van cultuur Peter Eben, op teksten van de filosoof en theoloog Jan Amos Comenius. Het werk is geschreven voor orgel en recitant. De Vlaamse acteur Jo Decaluwe draagt de teksten voor.

De Hasseltse organist Johan Hermans rondt de zomerse avondrecitals af op 10 augustus in diezelfde kerk met werk Buxtehude, Van den Kerckhoven, Marchand, Pachelbel en Guilmant.

Op zondagmiddag 26 november is om 16.00 uur het slotconcert door Bart Rodyns in de kapel van het Sint-Jansgasthuis (Bisschoppelijk College) in Veurne. Op zijn programma staat werk van Johann Sebastian en Carl Philipp Emanuel Bach.

© 2006 www.orgelnieuws.nl

© 2006 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl