40-jarig jubileum Peter Eilander in Laurenskerk Rotterdam

Text Example

advertentieDe Apeldoornse musicus Peter Eilander viert zijn 40-jarig kerkorganistschap op Tweede Paasdag met een concert op het Marcussen-orgel in de Sint Laurenskerk in Rotterdam.

In het programma ontmoeten koraal en literatuur elkaar, laat de organiserende stichting Vox Humana weten.

Peter Eilander (1957) is organist en dirigent. Op tienjarige leeftijd werd hij organist van de De Tabernakelkerk in Vaassen. Hij studeerde onder andere bij Willem Hendrik Zwart, Piet Zwart en Mario Telnekes. Aan het Zwolse conservatorium studeerde hij orgel bij Dorthy de Rooy. Hij is bekend van orgelconcerten op veel plaatsen in Nederland, cd-producties en de jaarlijkse Psalmzangdag. In 1974 werd hij organist van de Rehobothkerk in Heerde, een functie die hij in 1981 verruilde voor die van de Eben-Haëzerkerk in Apeldoorn. In 1993 en 2006 ontving hij de onderscheiding ‘Arts Sciences et Lettres’, voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Hij is dirigent van het koor Cantate Deo in Amersfoort.

Naast zijn kerkorganistschap specialiseerde hij zich in het (Frans) romantische repertoire. Zo is hij bezig met het op cd opnemen van de werken van de Franse componist Guilmant op Cavaillé-Coll-orgels in Frankrijk.

Op het programma van het jubileumconcert staan werken van Feike Asma, Bach (Präludium und Fuge in C-dur, BWV 547), Reger (Choralvorspiel ‘Christ ist erstanden von dem Tod’) en Karg-Elert (‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’, Opus 65/33), Eilander (Koraalomspeling en Toccata over Psalm 68), Guilmant (Septième Sonate – Suite pour Orgue en fa majeur, Opus 89).

Het concert op maandag 24 maart begint om 20.15 uur. De toegangsprijs bedraagt € 10,-. Tot en met 12 jaar is de toegang gratis.

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© 2008 fotografie www.sjaakverboom.nl