4|10 Jubileumdag 50 jaar ‘de Orgelvriend’

Text Example

advertentieOnder het motto “Kom! Nu met Sangh!” organiseert de Orgelvriend op 4 oktober a.s. een jubileumdag in Amersfoort ter gelegenheid van zijn vijftigjarig bestaan. Een dag waarop acht orgels, twee beiaarden en een groot aantal musici te horen zullen zijn.

Het ochtend- en middagprogramma speelt zich af in de Grote of Sint-Joriskerk; het intermezzo biedt gelegenheid om de orgels van de Lutherse, Oud-katholieke en r.-k Sint-Franciscus Xaveriuskerk te beluisteren. Tijdens het ochtendprogramma zal een keur aan orgels te beluisteren zijn, zowel solistisch als in samenspel met een strijkersensemble, in werken van Händel, Andriessen, Bijster, Micheelsen en Sanderman. Medewerking verlenen de organisten Bart van Buitenen, Hein Hof, Dirk Molenaar, Gert Oost, Dick Sanderman, Henk Veldman en Jaap Zwart, de beiaardiers Janno den Engelsman en Henk Veldman, de bas Bas Ramselaar, het Sint Joris Kamerkoor en het Dido Ensemble.

Het ochtendprogramma wordt geopend met de jubileumcompositie van Dick Sanderman (met samenzang) en verder zal een keur aan orgels worden bespeeld in afwisselend repertoire en bezetting. Het middagprogramma staat in het teken van de ontwikkeling van de samenzang, en aandacht voor Albert de Klerk (4 oktober 1917 – 1 december 1998). Tussen de bedrijven door zullen de beiaarden van de ‘Lange Jan’ worden bespeeld.

Herman van Vliet verzorgt om 16.30 uur het slotconcert, met werken van Bach, Merkel, Reger, Bunk, Widor en Cellier, en enkele koraalbewerkingen van de oprichters van de Orgelvriend.

De dag wordt vanaf 10.00 uur ingeluid met beiaardspel, waarna om 10.30 uur de opening plaatsvindt. De toegang bedraagt € 10,00, voor kinderen t/m 12 jaar € 5,00, kinderen t/m 6 jaar vrij entree.

Het dagprogramma is te downloaden vanaf www.orgelvriend.nl

Bij de foto: Het Naber-orgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort.

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© 2008 fotografie Wim van der Ros