8 september | Abdijkerk, Den Haag-Loosduinen

Text Example

advertentie 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 8 september 2006 om 20.15 uur zal het orgel in de Abdijkerk te Den Haag-Loosduinen weer in gebruik worden genomen met een recital door Aart Bergwerff.

Het orgel is in de afgelopen acht maanden met zorg gerestaureerd door Orgelmakerij Steendam uit Roodeschool. Ook is het uitgebreid met een zelfstandig pedaal (zie ook www.abdijkerk.nl/orgel).

Het Loosduinse orgel is oorspronkelijk gebouwd door de Haagse orgelbouwer Joachim Reichner in 1780 (hoofdwerk) en 1791 (rugwerk), met gebruikmaking van deels veel ouder, 17e eeuws pijpwerk. Samen met het orgel in de Oude Kerk te Rijswijk is dit het enige nog bewaard gebleven werk van deze bouwer. In 1856 vond een renovatie plaats door de bekende firma Bätz & Co. In de eerste helft van de 20e eeuw bracht orgelbouwer J. de Koff nog vernaderingen in het klankbeeld aan en Flentrop Orgelbouw te Zaandam restaureerde het instrument in 1975.

Verzakking van het orgelbalkon en ernstige vervuiling maakten een nieuwe restauratie noodzakelijk. Daarbij heeft Orgelmakerij Steendam de ingrepen van met name De Koff ongedaan gemaakt en de oorspronkelijke 18e eeuwse klank weten te herstellen. Het door Reichner gebruikte 17e eeuws pijpwerk maakt de klank heel uniek. Vaste organist Vincent Hildebrandt is laaiend enthousiast over het behaalde resultaat: ‘Het lijkt alsof een grauwsluier van het orgel is gehaald, het instrument klinkt veel muzikaler en het klankbeeld is nu in feite 75 jaar ouder dan wat je acht maanden geleden hoorde. Het is bijna niet te geloven hoe goed Steendam erin is geslaagd het oude orgelklank weer te laten herleven’.

Het nieuwe pijpwerk voor het pedaal sluit technisch en klankmatig prachtig aan bij het oude orgel. Deels kon daarbij gebruik worden gemaakt van pijpwerk van het voormalige orgel van Bätz & Co in de Haagse Kloosterkerk.

Aart Bergwerff, adviseur bij de restauratie en vaste organist van het beroemde Bätz-orgel van de Lutherse kerk in Den Haag, zal het orgel laten klinken met werken van Mendelssohn, Bach, Rinck en Rheinberger. De toegang is gratis. In verband met de te verwachten belangstelling is het advies tijdig aanwezig te zijn.

Op deze avond zal tevens een boekje ten doop worden gehouden dat de organisten van de kerk, Vincent Hildebrandt en Henk Lemckert, schreven over orgel en organisten onder de titel: Orgel en Organisten van Loosduinen – Twee eeuwen kerk en muziek in een tuindersdorp. Dit boekje is de maand september verkrijgbaar voor de speciale introductieprijs van € 5,00 exclusief verzendkosten en te bestellen via orgel@abdijkerk.nl.

[ingezonden bericht]

© 2006 www.orgelnieuws.nl