8 september | Opening Nationale orgeldag Leeuwarden

Text Example

advertentieOp zaterdag 8 september wordt voor de zesde keer de Nationale Orgeldag gehouden. Deze dag valt traditiegetrouw samen met de Open Monumentendag en wordt georganiseerd door de Vereniging Nederlands Platform voor Orgelkunst en –cultuur (VNPO). Doelstelling van deze dag is zoveel mogelijk bezoekers van kerken nader te laten kennismaken met het orgel. Het spel van de organist en de bezichtiging van het orgel wekken de belangstelling voor dit prachtige instrument.

Dit jaar wordt de Landelijke Openingsmanifestatie gehouden in de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden. Deze manifestatie vangt aan om 11.00 uur. De Commissaris van de Koningin in de provincie Friesland, de heer drs. E.H.Th.M. Nijpels, zal de openingstoespraak houden.

Jan Jongepier, organoloog en als geen ander bekend met de Friese orgels, zal een inleiding houden over ‘De verborgen rijkdom van het Friese orgelbestand’. Bijzonder is de orgelbespeling door Theo Jellema en Erwin Wiersinga op het Christian Müllerorgel (uit 1727). Zij spelen ‘Le sacre du printemps’ van Igor Stravinsky in een bewerking van Erwin Wiersinga voor orgel vierhandig. Beneden in de kerk zal het werk van de organisten op een groot videoscherm te volgen zijn. Deze ochtendbijeenkomst zal om ca. 12.10 uur worden afgesloten.

’s Middags zal Theo Jellema in de Waalse kerk een lezing houden over de geschiedenis van het Schwartzburgorgel uit 1740. Broer de Witte bespeelt daarbij het orgel.

Vanaf 15.00 uur zullen Theo Jellema en Broer de Witte een compositie van Johann Ludwig Krebs (1713 – 1780) voor vier handen spelen op het koor- en het kistorgel in de Grote kerk. Het afsluitende slotconcert door Theo Jellema begint om 16.00 uur in de Grote kerk.

In de Grote of Jacobijnerkerk zijn de gehele dag stands aanwezig van muziek- en boekhandel Boeijenga uit Veenhuizen en van orgelmakerij Bakker & Timmenga uit Leeuwarden.

De toegang tot de Openingsmanifestatie is vrij. Er is een gratis programmaboekje op deze dag beschikbaar.

Ochtendprogramma in de Grote of Jacobijnerkerk

vanaf 10.30 uur – Ontvangst van genodigden en gasten in de Grote Kerk.

11.00 uur – Welkomstwoord door Wim van der Ros, voorzitter van de werkgroep Openingsmanifestatie Nationale Orgeldag 2007 van de VNPO

11.05 uur – Opening van de Nationale Orgeldag 2007 door de heer drs. E.H.Th.M. Nijpels, Commissaris van de Koningin in de provincie Fryslân

11.20 uur – Inleiding door Jan Jongepier, organoloog, ‘De verborgen rijkdom van het Friese orgelbestand’

11.35 uur – Orgelbespeling – ‘Le sacre du printemps’ – Stravinsky (1882 – 1971). De pianoversie van deze compositie wordt in een bewerking van Erwin Wiersinga voor orgel vierhandig gespeeld door Theo Jellema en Erwin Wiersinga op het Christian Müllerorgel (1727).

12.10 uur – Inleiding door Prosper Sevestre, voorzitter VNPO – “De orgelwereld, gedijend in splendid isolation?”

12.20 uur – Afsluiting ochtendprogramma door Wim van der Ros

Middagprogramma in de Waalse kerk

14.00 uur – Lezing van Theo Jellema over de geschiedenis van het Schwartzburgorgel (1740). Begeleidend orgelspel: Broer de Witte.

Middagprogramma in de Grote of Jacobijnerkerk

15.00 uur – Theo Jellema en Broer de Witte spelen Concerto in a van Johann Ludwig Krebs (1713-1780) voor vier handen op het koor- en het kistorgel.

16.00 uur – Slotconcert door Theo Jellema.

© 2007 www.orgelnieuws.nl