9 september | Orgels een lust voor oog en oor!

Text Example

advertentieOp zaterdag 9 september is de jaarlijkse Open Monumentendag. In samenwerking met het Regionaal Archief, de afdeling Monumentenzorg en Archeologie en de Historische Vereniging ‘Oud-Alkmaar’ organiseert Bibliotheek Alkmaar de traditionele Monumentenlezing, ditmaal verzorgd door Jan Zwart, onder de titel ‘Alkmaar Orgelstad – orgels een lust voor oog en oor!’.

Centrale bibliotheek, Gasthuisstraat 2. Aanvang 11.15 uur en 14.00 uur. Toegang gratis. De lezing wordt geïllustreerd met beeld- en geluidsmateriaal.

Wereldberoemd

Alkmaar geniet een grote reputatie op orgelgebied. Dat is te danken aan de prachtige, gaaf bewaarde historische orgels die de oude binnenstad rijk is. Met name de beide orgels van de Grote Sint Laurenskerk zijn wereldberoemd.

Onbekend – en dus onbemind?

Maar ook elders in de binnenstad staan orgels die het bekijken en beluisteren meer dan waard zijn: de Kapelkerk, de Lutherse Kerk, de Remonstrantse kerk en de Doopsgezinde kerk.

Pronkstukken

Vroeger staken steden elkaar de loef af wie het mooiste stadsorgel bezat. Aan klank en aan uiterlijk werd bijzondere zorg besteed. Een orgel bood aan orgelbouwers, schrijnwerkers, schilders en beeldhouwers een unieke kans om hun kunnen te tonen.

De pracht van de Alkmaarse orgels wordt getoond via een fotopresentatie en aan de hand van geluidsopnamen wordt gedemonstreerd hoe mooi en divers een kerkorgel kan klinken.

Jan Zwart

werkt als PR-medewerker bij Bibliotheek Alkmaar. Zijn grootvader Jan Zwart (1877-1937) was in zijn tijd een bekend Amsterdams organist, die ook regelmatig concerten gaf in de Grote Kerk of St. Laurenskerk te Alkmaar.

Jan is organist van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt te Alkmaar en speelt bijna wekelijks kerkdiensten in de Kapelkerk op het schitterende Müllerorgel. De dag voorafgaand aan de lezingen, geeft hij drie gratis toegankelijke orgelbespelingen in de Kapelkerk: vrijdag 8 september, aanvang 11.00 uur, 12.00 uur en 13.00 uur. Jan Zwart heeft orgelles bij Frank van Wijk.

Frank van Wijk

Frank van Wijk is organist van de Ruïnekerk in Bergen en officieel beheerder van het Müllerorgel van de Kapelkerk. Frank heeft over de Alkmaarse orgels diverse publicaties geschreven. Zijn artikel over de historische orgels in het vandaag uit te komen boekje ‘Alkmaar, een feestelijke belevenis’ vormt de basis voor de lezing door Jan Zwart. Frank maakte ook een cd van het orgel in de Kapelkerk. Boek en cd zijn tijdens Open Monumenten Dag te koop.

Orgeldemonstraties in Grote Kerk

Frank van Wijk geeft op Open Monumentendag enkele orgelbespelingen. Tevens zijn er speeltafelbezoeken aan het grote orgel mogelijk. Hiervoor dient men zich op te geven in de kerk. Het programma ziet er als volgt uit:

11.15-12.15 uur Lezing Alkmaar orgelstad, in Centrale bibliotheek

11.30-11.55 uur speeltafelbezoek grote orgel, in Grote Kerk

12.00-12.30 uur concert orgel, in Grote Kerk

12.45-13.10 uur speeltafelbezoek grote orgel, in Grote Kerk

14.00-15.00 uur Lezing Alkmaar orgelstad, in Centrale bibliotheek

14.30-14.55 uur speeltafelbezoek grote orgel, in Grote Kerk

15.00-15.30 uur concert orgel, in Grote Kerk

Routeboekje en meer informatie

Uiteraard zijn er tijdens Open Monumentendag nog allerlei andere activiteiten in de kerken en overige monumenten van de stad. Het routeboekje voor monumentendag is op de dag zelf gratis verkrijgbaar in de bibliotheken en bij het centrale informatiepunt in de Grote Kerk. Gedetailleerde informatie is ook te vinden op de site www.alkmaar.nl/monument.

Kijk ook op www.alkmaarorgelstad.nl en www.bibliotheekalkmaar.nl

[links] Jan Zwart in Kapelkerk (foto Ton Voermans)

[rechts] Frank van Wijk (foto Joop Elsinga)

[ingezonden mededeling]

© 2006 www.orgelnieuws.nl