A requiem for Biber

Het is dit jaar 300 jaar geleden dat Heinrich Ignaz Biber stierf en dit is voor Paul McCreesh reden om hem te eren met werken van hemzelf, di Lasso, Muffat en Schmelzer.

Text Example

advertentieDe sub-titel van de cd is ‘Media vita in morte sumus’ [in het midden van het leven zijn we in de dood] en dit kenmerkt de cd. Het begint met leven [Missa ex B] en het eindigt met dood [Requiem ex F con terza minore]. Tussendoor is het gelardeerd met werken van collega organist Georg Muffat [Ciacona], instrumentale werken van Biber’s leraar Johann Heinrich Schmelzer [Sonate II & XIII] en vocale werken van tijdgenoot Abraham Megerle en Orlando di Lasso en twee anonieme Praeludia.

Timothy Roberts is eigenlijk de ‘vaste’ organist bij de Gabrieli Players en hij bewijst keer op keer dat McCreesh de juiste beslissing heeft genomen, want ook hier speelt hij zeer geraffineerd. Het werk van de onbekende Megerle is overigens erg fraai het werkt mooi met de akoustiek van de kerk waar het opgenomen is.

De cd is een fraai klankdocument dat niet misstaat naast het door McCreesh eerder openomen Missa Salisburgensis. Aanbevolen![SM]

 

A requiem for Biber

Timothy Roberts (organ), Gabrieli Consort & Players, o.l.v. Paul McCreesh

Archiv Productions – CD 00289 474 7142

 

 

www.deutschegrammophon.com