A Song of Trust – Roden Girl Choristers

song of trust roden girl choristers

Met de opkomst van op Engels-anglicaanse leest geschoeide jongenskoren in ons land lagen we enkele eeuwen op achterstand ten opzichte van de Britten. Bij de oprichting van de Roden Girl Choristers in 2000 was die ‘achterstand’ beduidend kleiner. Sterker nog, er zijn Engelse kathedralen waar meisjesstemmen pas veel recenter zijn ingezet.

Text Example

advertentieDe Roden Girl Choristers, opgericht door Bouwe Dijkstra die ook aan de wieg stond van het Roder Jongenskoor, staat alweer sinds 2008 onder leiding van Sonja de Vries. Inmiddels heeft het koor, bestaande uit zo’n 22 meisjes in de leeftijd van 8 tot 16 jaar, kunnen groeien naar een ‘volwassen’ koorklank die zich kan meten met sommige Engelse evenknieën.

Daar getuigt deze cd dan ook van, die werd opgenomen in de welluidende St. Christophoruskerk in Schagen. Vaste begeleider Sietze de Vries bespeelt hier het drieklaviers Nicholson-orgel uit 1882 dat het mogelijk maakt de muziek zonder halsbrekende vertaalslag te begeleiden.

Het programma is gemaakt rond twee missen: een negentiende-eeuwse romantische van Gabriel Fauré en een twintigste-eeuwse van Benjamin Britten. Daaromheen staat anglicaanse kerkmuziek, waaronder vier van de Six Bible Songs van Charles Villiers Stanford. Aan een daarvan, A Song of Truth, ontleent deze tweede cd van de Roden Girl Choristers haar titel.

De anglicaanse koorcultuur heeft ook Nederlandse componisten aangezet tot het schrijven van werk in die traditie. Op deze cd zijn daarvan twee voorbeelden opgenomen: de Evening Canticles (Magnificat en Nunc dimittis) van vaste begeleider Sietze de Vries en Prayer of St Patrick van Dick Sanderman. Speciaal voor de orgelliefhebbers is het Nicholson-orgel ook solo te horen in de Postlude in D minor van Stanford.

 


RGC Roden Girl Chorister – A Song of Trust

Sonja de Vries: director of music – Sietze Vries: organist

A Song of Trust (Stanford); I will lift up mine eyes (Lloyd); Magnificat & Nunc Dimittis in G minor (De Vries); Messe Basse (Fauré); Like as the hart (Rawsthorne); A Song of Peace (Stanford); Postludium in D minor (Stanford); Lift thine eyes (Mendelssohn); Veni Domine (Mendelssohn); Missa Brevis (Britten); Litany tot the Holy Spirit (Hurford); Prayer of St. Richard (Sanderman); In Paradisum (Fauré); A Song of Wisdom (Stanford)

Label: AJdB Multimedia
Nummer: AJDB010717
Speelduur: 77’02
Booklet: 32 pagina’s (NE/EN)
Prijs: € 12,95
Bestellen: Boekhandel Daan Nijman, Roden