A Winchester Collection [RECENSIE]


Winchester was in vroeger tijden de hoofdstad van Engeland. In de Middeleeuwen schoof Londen de zeer oude stad Winchester voorbij. Winchester is een heel aantrekkelijke historische stad om te bezoeken. Winchester College dateert van 1382.

Text Example

advertentieBij mijn weten is dit de enige orgelplaat van het Mander-orgel uit 1984. In Engeland heeft ook een orgel met 37 registers een 32′ in het pedaal (Subbass). Het instrument staat in een College en dient dus ook als lesinstrument. Dat betekent dat men heeft gestreefd naar veelzijdigheid. Ondanks de Engelse registernamen heeft het instrument een voornamelijk neoklassiek klankbeeld en klinkt het jammer genoeg wat vlak.

De Vox Angelica van het Choir Organ doet het leuk in de romantische koralen die Archer heeft geprogrammeerd. Deze Vox is helaas wel een van de weinige strijkende registers van het orgel. In de Nederlandse pers is door de jaren heen heel wat lelijks geschreven over Engelse orgels. Zelfs Maarten ’t Hart deed in Luister ooit een duit in het zakje in zijn recensie van Donald Hunts (inderdaad lelijke) opname voor Naxos in Worcester. Hij moet echter beter weten. De orgels in bijvoorbeeld Truro Cathedral, Malvern Priory, Birmingham Town Hall en Ripon Cathedral zijn van een ongewone klankschoonheid.

Met name de continentale invloeden hebben in sommige Abbeys & Cathedrals voor een twijfelachtig klankbeeld gezorgd: neoklassieke toevoegingen of zelfs ombouw, resulterend in een luide, scherpe en vlakke klank; beter gezegd: veel geluid, weinig klank. Daarmee is hier en daar de erfenis van bijvoorbeeld Father Willis verkwanseld.

Tot mijn spijt is deze Mander in dit opzicht wat beeldbevestigend. Geen neobarok (kennen de Engelsen ook wel; Flentrop en Marcussen hebben op het eiland ook hun sporen nagelaten), geen Engelse, romige Dickens-sound, maar wat nu wel? Vlees noch vis.

Het spel van Archer is verzorgd en beschaafd, maar ook weinig aanstekelijk. Beetje Cola zonder prik, oneerbiedig gezegd. De prachtige Vier Skizzen op. 58 (1846) van Robert Schumann trekken onopvallend voorbij aan de luisteraar. Guillou heeft recent zelfs nog eens laten horen hoe ‘sehr markiert’ kan klinken (Guillou à l’orgue du Conservatoire San Pietro a Majella de Napels, Philips 480 0988).

Het smaakvolle kwaliteitslabel Regent ten spijt: een beetje slappe vertolkingen en een wat vlak klankbeeld.

 


A Winchester Collection

Malcom Archer plays the Organ of Winchester College Chapel

Introduction and Passacaglia (Reger), Four Sketches for Pedal Piano Op 58 (Schumann), Sonata No 3 in A major Op 65 (Mendelssohn), Es ist ein’ Ros’ entsprungen Op 122 No 8 (Brahms), O Welt, ich muss dich lassen Op 122 No 3 (Brahms), Schmücke dich, o liebe Seele Op 65 No 51 (Karg-Elert), Nun danket alle Gott (Marche triomphale) Op 65 No 59 (Karg-Elert), Variations on an English Air (Archer), Saraband (For the morning of Easter) (Howells), A Choral Prelude on St Columba (Milford), Choral Song and Fugue (original version) (SS Wesley)

 

Label: Regent Records
Nummer:
REGCD 289
Speelduur: 69’00”
Booklet: 8 pagina’s (EN)
Prijs: € 17,50

 

Uitvoering * *
Opname * * * *

© 2009 www.orgelnieuws.nl