Aanmelding Internationaal Orgelfestival Haarlem 2020 van start

Van 20 juli tot 1 augustus 2020 vindt rondom de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem het Internationaal Orgelfestival Haarlem plaats. Als vanouds bestaat het festival uit drie hoofdonderdelen: het Improvisatieconcours, de Zomeracademie en een concertreeks. De aanmelding voor de Zomeracademie is begin deze maand van start gegaan.

Text Example

advertentieOp het programma van de 49e editie van de Haarlemse Internationale Zomeracademie staan 26 masterclasses. Het docentenkorps bestaat uit onder anderen Wolfgang Zerer, Stefan Engels, Ben van Oosten, Louis Robilliard, Bernard Foccroule, Jürgen Essl, Menno van Delft, Bernhard Haas, Christophe Mantoux, Franz Danksagmüller, Thomas Lacôte, Joris Verdin en Leo van Doeselaar.

De cursisten kunnen zich verdiepen in werk van onder meer Bach, Franck, Widor, Vierne, Duruflé, Dupré, Messiaen, Sweelinck, Gibbons, Byrd, Karg-Elert en Reger. Daarnaast staat ook Spaans, Portugees en Noord-Duits orgelrepertoire, improvisatie en ensemblespel op het programma.

Nieuwe cursussen

Nieuw zijn dit jaar cursussen op andere instrumenten dan het orgel. Harmoniumdeskundigen Joris Verdin en Dirk Luijmes laten deelnemers duiken in harmoniumrepertoire van de 19e tot en met de 21e eeuw. Ook repertoire voor piano en harmonium komt aan bod op originele 19e instrumenten waaronder een Pleyel-vleugel.

Wie zich wil laten bijschaven in een subtiel toucher kan bij Menno van Delft een workshop clavichord volgen.

Jong talent

Voor jong talent is er opnieuw gelegenheid om op hoog niveau te werken aan een mogelijke aanzet voor een professionele studie. Het is voor de zesde keer dat daarvoor de Young Talents Masterclass wordt gehouden. Maximaal acht getalenteerde organisten in de leeftijd van 12 tot 18 jaar kunnen zich daarvoor aanmelden.

Aanmelden Zomeracademie

Aanmelding voor de Zomeracademie en de Young Talents Masterclass kan nog tot 1 maart 2020. Meer informatie over het complete cursusaanbod en registratie voor deelname is beschikbaar op organfestival.nl.

Improvisatieconcours

Het 53e Internationale Improvisatieconcours, de andere belangrijke pijler van het orgelfestival, zal plaatsvinden van 20 tot en met 24 juli 2020. De jury wordt gevormd door Anne La Berge, Hayo Boerema, Bernard Foccroule, Jeremy Joseph, Thomas Lacôte en voorzitter Ansgar Wallenhorst.

Deelname staat evenals in 2018 weer open voor alle leeftijden. Aanmelden kan vanaf 1 februari 2020. In de voorronde worden uit de ingezonden opnamen zeven kandidaten anoniem geselecteerd. Als achtste deelnemer wordt daaraan de winnaar van het Nationaal Improvisatieconcours in Dordrecht toegevoegd. Dit concours moet in juni 2020 plaatsvinden.