Aanvraag voor subsidie Hinsz-orgel Meeden

Text Example

advertentie



De kerkrentmeesters van Hervormde Kerk in het Groningse Meeden overhadigen dinsdag 20 november de subsidieaanvraag voor de orgelrestauratie van het Hinszorgel in de kerk aan de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM).

Burgemeester E.A. van Zuijlen en wethouder M.H. Post van de gemeente Menterwolde zijn daarbij aanwezig.

Het orgel in de Hervormde kerk van Meeden, een dorp tussen Veendam en Zuidbroek, verkeert in slechte staat. Orgelmaker Henk van Eeken laat aan de hand van foto’s zien hoe erg het ervoor staat en orgeldeskundige Harald Vogel uit Bremen probeert het orgel te bespelen, voor zover het nog geluid voortbrengt. Frontpijpen zijn al uit het orgel gevallen. Het is aan alle kanten lek en het brengt nog maar zuchtend en steunend wat valse geluiden voort.

Al meer dan dertig jaar zijn er plannen om het Hinsz-orgel uit 1751 te restaureren. Tot nu toe is het niet gelukt overheidssubsidie voor de restauratie te krijgen. De toestand van het orgel is zo langzamerhand dan ook onhoudbaar. De restauratie is begroot op 287.000 euro. Enkele fondsen hebben al een aanzienlijk bedrag toegezegd. De gemeente Menterwolde staat garant voor een bedrag van 50.000 euro. Maar restauratiesubsidie door het Rijk blijft nodig. De Stichting Orgel Hervormde Kerk Meeden hoopt op geld dat beschikbaar komt in het kader van de éénmalige subsidieregeling voor het wegwerken van restauratieachterstanden.

Dispositie na de restauratie:

Manuaal, C – c”’

Prestant 8

Quintadena 16

Holfluit 8

Octaaf 4

Speelfluit 4

Quint 3

Octaaf 2

Mixtuur IV-V-VI (b/d)

Trompet 8 (b/d)

Aangehangen pedaal, C – d’

Toonhoogte: a’ circa 460 Hz

In de negentiende eeuw is de oorspronkelijke Quintadena 16veranderd in een Bourdon 16. In 1902 zijn de drie oorspronkelijke spaanbalgen vervangen door een magazijnbalg. Bij de restauratie wordt de oorspronkelijke situatie hersteld.

De bijeenkomst is in de Hervormde Kerk, Kerkstraat 12 te Meeden. Aanvang 13.00 uur.

© 2007 www.orgelnieuws.nl