Abbey Spectacular! Daniel Cook – Organ of Westminster Abbey

PRCD 1175 daniel cook westminster abbey

Westminster Abbey is de kerk waar de Britse vorsten worden gekroond, koninklijke huwelijken worden ingezegend en andere bijzondere diensten worden gehouden. Sub-Organist and Assistant Director of Music Daniel Cook nam er voor Priory een cd op die wat van dat ceremonieel spektakel reflecteert.

Text Example

advertentieHet Harrison & Harrison-orgel in de Abbey werd in 1937 geplaatst voor de kroningsplechtigheid van koning George IV. Had het destijds 84 registers verdeeld over vier manualen en pedaal, inmiddels zijn dat 110 stemmen met één manuaal meer. Het vervult een belangrijke rol in en om de liturgie, zowel als spectaculair begeleidingsinstrument van het koor als solistisch.

Daniel Cook kan uitstekend uit de voeten met ‘zijn’ orgel. Dat bewees hij ook als begeleider op de recente Hyperion-opname met koormuziek van Finzi, Bax en Ireland vanuit Westminster Abbey. Deze solo-cd opent en sluit Cook met kroningsmuziek. De mars Orb and Sceptre schreef William Walton voor de kroning van koningin Elizabeth II in 1953, Het orkestwerk wordt hier gespeeld in een bewerking van de toenmalige Abbey-organist William McKie. Ook Edward Elgars Pomp & Circustance Military March No. 1 met de beroemde ‘Land of Hope and Glory’-melodie werd – in 1901 niet speciaal als kroningsmuziek geschreven –  in 1953 uitgevoerd. Cook speelt het slotstuk in de Lemare-bewerking.

Daartussen koos Daniel Cook voor klassiekers van Bach (Air en BWV 540), de roemruchte Tuba Tune van Cocker, een virtuoze Dupré en muziek met een sterke link naar Westminster. Daarin kan Viernes Carillon op het gelui van de klokkentoren van het naburige parlementsgebouw niet ontbreken.

Min of meer in het midden van het programma is er het dertien minuten durende Fantasie Choral No. 1 in Des van Percy Whitlock. Ten onrechte niet zo bekende muziek van deze bescheiden Britse componist uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Voorname en emotionele muziek, die wat vorm betreft aan Francks tweede Choral doet denken, maar met vlagen van de orkestrale klankwereld van Rachmaninov, misschien zelfs wat Karg-Elert, toch altijd wel Engels klinkt. Perfect om zowel de delicate kant als de dramatiek van het orgel te demonstreren.

Abbey Spectacular! zal waarschijnlijk een van de laatste, zo niet dé laatste opname van Cook in zijn functie in Westminster Abbey zijn. Dit najaar gaat hij terug naar zijn geboortestreek waar hij James Lancelot gaat opvolgen als organist en Master of the Choristers van Durham Cathedral.

 


Abbey Spectacular!

Daniel Cook plays the Organ of Westminster Abbey

Coronation March: Orb and Sceptre (Walton, arr. McKie); Air on the G string (Bach, arr. Cook); Toccata and Fugue in F BWV 540 (Bach); Tuba Tune (Cocker); Fantasie Choral No. 1 in D flat (Whitlock); Prélude et Fugue in B major Op. 7 No. 1 (Dupré); Carillon de Westminster Op. 54 No. 6 (Vierne); London Suite: Westminster (Coates, arr. Cook); Handel in the Strand (Grainger, arr. Stockmeier); Pomp and Circumstance March No. 1 (Elgar, arr. Lemare)

Label: Priory Records
Nummer: PRCD 1175
Speelduur: 78’18
Booklet: 20 pagina’s (EN)
Prijs: £ 11,99 (ca. € 15)
Bestellen: www.prioryrecords.co.uk