Actie koororgel kathedraal Utrecht van start

Text Example

advertentieOp zondag 18 maart 2007 is het startsein gegeven voor de geldinzameling ten behoeve van de plaatsing van een koororgel in de kathedraal van Utrecht. Door de onthulling van een maquette achter in de Sint-Catharinakerk werd de aandacht gevestigd op een nieuw te plaatsen koororgel. Wim Peeters, voorzitter van de Stichting Kathedrale Koororgel Utrecht, presenteerde de plannen en de maquette aan het einde van de zondagsviering.

Naast het drieklaviers Maarschalkerweerdorgel uit 1903 dat achterin de kerk staat, is de liturgie en het Kathedrale Koor zeer gebaat bij een instrument dat dichtbij het koor staat en in het hart van de kerk. Hiermee kan veel liturgische én concertante muziek tot klinken worden gebracht die nu niet of nauwelijks uitvoerbaar is, als gevolg van de afstand tussen koor en orgel.

Het betreft overigens geen nieuw te bouwen instrument. Voor het koororgel wordt gebruik gemaakt van het originele front, de kasdelen, balg en pijpwerk van een orgel dat in 1911 door Fr. Vermeulen sr. uit Weert is gebouwd voor de Fraters van Tilburg.

Met de bouw en plaatsing van het instrument is ruim € 400.000 gemoeid. De stichting hoopt in 2010 het instrument in gebruik te kunnen nemen. Naast donaties is de stichting op zoek naar sponsoren en subsidiënten voor het realiseren van haar plannen.

Veel meer informatie is te vinden op de website

www.koororgel.nl

© 2007 www.orgelnieuws.nl