Actie voor transeptorgel in Tongeren

Text Example

advertentieDe basiliek in Tongeren gaat geld werven voor de bouw van een transeptorgel. In de kerk staat al een groot orgel van Le Picard (1752, 49/IV/P). Dat instrument doet uitstekend dienst bij de ondersteuning van samenzang en voor de vertolking van literatuur.

Voor de dagelijkse vieringen en voor de begeleiding van koren en solisten is dit instrument minder geschikt, omdat het te ver staat van dirigent of solist in de buurt van het altaar. Bovendien maken de afwijkende toonhoogte en de historische stemming van het Le Picard-orgel samenspel met koren, instrumentale ensembles en/of solisten slechts beperkt mogelijk is. De basiliek beschikte daarom eeuwenlang al over een aanvullend klein orgel. Dit is een functioneel, passend begeleidingsinstrument in de omgeving van het koor en het altaar.

Door de Mariaverering en de toeloop van pelgrims naar Tongeren zijn er veel diensten en concerten in de basiliek. Naast de zondagse hoogmis zijn er radio- en tv-missen, liturgische zangavonden, koorconcerten, (orgel-)vespers, orgelmissen, artiestenmissen en avondmuziek. De kerk heeft vijf koren die een levende liturgie in stand houden.

De restauratie van het interieur van de basiliek is bijna klaar. De plaatsing van een nieuw orgel, in het zuidertransept boven een kleine toegangsdeur wordt de bekroning van die jarenlange restauratiewerkzaamheden. Volgens de kerkarchieven had de kerk in het verleden ook al een transeptorgel.

Architectenbureau Michel Janssen (Tongeren) en la Manufacture d’orgues Thomas (Stèr, Francorchamps) slaagden er in om voor het nieuwe orgel de kenmerken uit de gotische bouwkunst te combineren met een eigentijdse architecturale vorm. Organist-titularis Luc Ponet heeft de dispositie ontworpen. Het is de bedoeling dat het orgel op 15 augustus 2012, het feest van Onze-Lieve-Vrouw-ten-hemelopneming, vijf eeuwen nadat de aartsbroederschap van Onze-Lieve-Vrouw over een eigen orgel beschikte en bijna honderd jaar na de verheffing van de collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk tot Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, in gebruik wordt genomen.

Meer informatie: brochure klik hier!

© 2010 www.orgelnieuws.nl