Ad Wammes – Play it cool!

Op het Duitse label Querstand verscheen een cd volledig gewijd aan het orgeloeuvre van onze landgenoot Ad Wammes. Een primeur, want dat gebeurde nooit eerder.

Text Example

advertentieKarakteristiek voor het werk van Wammes is de verbinding van elementen uit de klassieke en de popmuziek. Hoewel hij graag en veel gebruikt maakt van (gedifferentieerde) herhaling, is de term ‘minimal music’ volgens de componist niet op zijn plaats. De klanktaal van Wammes is onderhoudend en toegankelijk. Hoogtepunten zijn hier de Triptych (deels opgedragen aan John Scott), Vallée des Danses en de Toccata Chromatica.

Op de cd bespelen Kerstin Wolf en Joost de Nooijer het Marcussen/Mühleisen-orgel (1882/2015) van de St. Johanniskirche in de Hamburgse wijk Harvestehude. Een orgel dat, net als de muziek van Ad Wammes, traditie en innovatie met elkaar verbindt, aldus de website van Querstand. Het innovatieve aspect zit hem vooral in de diverse mogelijkheden die het orgel op het gebied van elektronica te bieden heeft. De Johanniskirche heeft een fraaie, niet al te royale akoestiek en is daarom een zeer geschikte plek om het werk van Ad Wammes uit te voeren. Wolf en De Nooijer hebben hoorbaar schik in deze muziek, het uitvoeren van de opdracht die de titel van de cd hen meegeeft, kost hen dan ook geen enkele moeite.

 


Play it cool! Ad Wammes – Orgelwerke

Kerstin Wolf & Joost de Nooijer ? Mühleisen/Marcussen-Orgel der Kirche St. Johannis in Hamburg-Harvestehude

Rejoice; Miroir; Ride in a High-Speed Train; Triptych (Les Cloches-Joy-Contemplation); Happiness; Play it cool!; The Messenger on the Hill; Toccata Chromatica (Echoes of Sweelinck); Passacaglia; Vallée des Danses.

Label: Querstand
Nummer: VKJK 1628
Speelduur: 66’37
Booklet: DU/EN/NL
Prijs: € 18

 

Bestellen en luistervoorbeelden