Adriaan Hoek wint Boston Bach International Organ Competion

adriaan hoek organist
Adriaan Hoek | © foto Pieter Baak

Adriaan Hoek heeft zaterdag 8 september de Boston Bach International Organ Competition gewonnen. Daarmee kan de 28-jarige Nederlandse organist voor de derde maal dit jaar een internationale prijs op zijn naam zetten.

Text Example

advertentieIn januari won hij de Bachprijs van de stad Wiesbaden, in april was het de ECHO Grand Prix 2018 die hij kreeg toebedeeld.

Hoek was in Boston een van de zestien, uit acht landen afkomstige deelnemers aan het internationale concours voor organisten tussen 26 en 37 jaar. De jury bestond uit Arvid Gast (Lübeck), Christian Lane (Boston), Hatsumi Miura (Yokohama), Christa Rakich (West Hartford), Martin Schmeding (Leipzig), Christiaan Teeuwsen (Ontario) en Carole Terry (Washington).

De eerste twee ronden werden gespeeld op het Fisk-orgel (1971) in Old West Church en het Aeolian-Skinner-orgel (1936) van de Church of the Advent. De vijf finalisten speelden zaterdag ieder een programma van een uur, bestaande uit een koraalpartita en een groot Preludium / Toccata en Fuga van Bach, een Noord-Duitse koraalfantasie en een of meerdere geheel vrij te kiezen werken. Wedstrijdinstrument was het orgel van Richards, Fowkes & Co. (2000) in de First Lutheran Church of Boston.

Adriaan Hoek gaat naar huis met de Yuko Hayashi Memorial First Prize van 17.500 dollar en concertboekingen in vooraanstaande series in de Verenigde Staten, Hamburg (Katharinen- en Jakobikirche), Norden, Leipzig (Thomas- en Nikolaikirche), en de Domkerken van Merseburg en Bremen.

De tweede prijs ging naar de Britse organist Ben Bloor. De derde prijs was voor de Amerikaanse Nicole Simental.

 

© 2018 fotografie Pieter Baak, Den Haag