Adriaan Hoek wint Buxtehude-Wettbewerb Lübeck

adriaan hoek

Adriaan Hoek heeft vrijdag 2 oktober een gedeelde eerste prijs gewonnen van de Buxtehude-Orgelwettbewerb, het orgelconcours van de Musikhochschule Lübeck. Hoek deelt de prijs met de Oostenrijkse Marina Ragger. De derde prijs ging naar de Russin Natalia Uzhvi.

Text Example

advertentie 

De vierde editie van het internationale concours ging op 24 september van start en besloeg drie ronden waarin 25 jonge organisten van over de hele wereld met elkaar strijdden om de eer. Tijdens het concours stonden hen zowel de drie orgels in de Lübecker Jacobi-Kirche als het orgel van de Katharinenkirche in Hamburg ter beschikken.

 

De jury bestond uit Michael Radulescu, Jörg-Andreas Boetticher, Franz Danksagmüller, Pieter van Dijk, Arvid Gast, Naomi Matsui en Karin Nelson. Zij stuurden Christopher Keenan (VS), Marina Ragger, Natalia Uzhvi , Anna Scholl (Duitsland) en Adriaan Hoek door naar de finale die werd gespeeld in de Sankt Jakobi-Kirche in Lübeck. Daar vonden daags daarna ook het slotconcert en de officiële prijsuitreiking plaats.

 

Adriaan Hoek speelde in de finale Toccata Adagio en Fuga in C BWV 564 van Bach, Oneliner (2014) van Andries van Rossem, Te Deum Laudamus BuxWV 218 van Buxtehude, Vater unser im Himmelreich van Böhm en Preludium in e van Bruhns.

 

Voor de in 1990 geboren Hoek, tweedejaars Master of Music-student aan het Codarts Rotterdams Conservatorium, was het niet de eerste keer dat hij dit jaar in de prijzen viel. In juli won hij het Schnitgerconcours in Alkaar, in maart keerde hij met een eerste prijs terug van het de 9. Internationalen Orgelwettbewerb Korschenbroich (D).