Alkmaar – Finaleplaatsen bekend!

Text Example

advertentieDe tweede ronde van het Internationale Orgelconcours Alkmaar heeft dinsdagavond 23 juni plaatsgevonden in de Grote of Sint Laurenskerk in Alkmaar.

De zes overgebleven kandidaten mochten het Van Covelen-orgel (uit 1511) bespelen, de opdracht bestond uit een verplicht orgelwerk het Pavana Hispanica van Jan Pieterszoon Sweelink, daarna mochten de kandidaten een keuze maken uit een ander werk van Sweelinck, te weten de Fantasia d2, Fantasia a1, Fantasia F1-Ut re mi fa sol la, of een Ricercar. Als derde orgelwerk mocht een keuze gemaakt worden uit de bundel Nuovi Fiori Musicali (Doblinger 2009) Dit is een bundel met acht orgelwerken gecomponeerd door verschillende Europese componisten in een gematigd modern idioom. Stukken die niet speelbaar waren op het Van Covelens-orgel mochten gespeeld worden op het Van Hagerbeer Schnitger-orgel.

De jury bestaande uit Bine Bryndorf (Zweden), Paolo Crivellaro (Italië), Reinhard Jaud (Zwitserland), Dietrich Wagler (Duitsland) en Theo Jellema (Nederland) maakten laat op de avond de uitslag bekend welke drie kandidaten aankomende vrijdag de finale spelen van het Schnitger Orgelfestival 2009.

De volgende kandidaten zullen de finale spelen: David Boos (Oostenrijk), Bart Jacobs (België) en Michael Unger (Canada).

De drie finalisten zullen vrijdag 26 juni vanaf 19.00 uur muziek van J.S. Bach spelen op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel in de Grote of Sint Laurenskerk.

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl