Alle orgelwerken van Messiaen in Brussel

Text Example

advertentieOnder de titel ‘100 % Messiaen’ spelen acht organisten van 7 tot 9 maart alle orgelwerken van Olivier Messiaen in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel.

Messiaen werd honderd jaar geleden geboren. Hij overleed in 1992. Hij geldt als een van de grootste Franse orgelcomponisten van de twintigste eeuw. Messiaen was overtuigd rooms-katholiek en vond zijn inspiratie in de grootheid en schoonheid van de schepping en in grote bijbelse thema’s. Hij ontwikkelde een eigen stijl, onder meer door het imiteren van vogelgeluiden. Behalve voor orgel schreef Messiaen onder meer voor piano, koor en orkest. Ook componeerde hij kamermuziek. Hij was vanaf 1942 veertig jaar lang docent aan het conservatorium van Parijs.

Tijdens de driedaagse in Brussel geven Michel Bouvard, Xavier Deprez, Bernard Foccroulle, Momoyo Kokubu, Olivier Latry, Jean-Philippe Merckaert, Benoît Mernier en Joris Verdin elk een concert van een uur in de kathedraal. Rond de orgelconcerten zijn er activiteiten voor scholen, familieconcerten, archiefdocumenten en conferenties, colloquia en meestercursussen ver het leven en werk van de componist.

De organisatie van het Messiaenproject lanceerde eerder al 100% Chopin (2005) en 100% Schubert (2007).

Link

http://www.100p100messiaen.be/

© 2008 www.orgelnieuws.nl