Amsterdamse Orgelzomer rond 125-jarig Sauer-orgel

sauer-orgel st. nicolaasbasiliek amsterdam
Sauer-orgel Nicolaasbasiliek Amsterdam | © foto ORGELNIEUWS

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat het Sauer-orgel in de St. Nicolaasbasiliek in Amsterdam in gebruik werd genomen. Na de start van de tweede fase van de restauratie van het voor Nederland unieke instrument in 2013 is het in juli en augustus van dit jaar weer te beluisteren tijdens de Amsterdamse Orgelzomer.

Text Example

advertentie 

Het Sauer-orgel in de sinds 2012 tot basiliek verheven St. Nicolaaskerk werd in 1889 gebouwd in een de door de architect van de kerk, A.C. Bleijs, ontworpen kas. In 2001 werd het orgel, een van de weinig goed bewaarde grote Sauer-orgel uit die tijd, na een restauratie door Verschueren weer in gebruik genomen.

 

Tweede fase

In 2013 is de tweede fase van de restauratie van het  orgel gestart. De Firma Flentrop uit Zaandam heeft gewerkt aan de mechanieken en de windvoorziening. De windladen zijn voorzien van nieuw leer en de speelaard is verbeterd. Het enige niet-authentieke register, de Viola da Gamba, is nieuw vervaardigd naar het voorbeeld van de Gamba uit het Sauer-orgel (1891) in Mülhausen (D).

 

Amsterdamse Orgelzomer

Sinds de restauratie van 2001 klinkt het orgel weer in de jaarlijkse Amsterdamse Orgelzomer, een serie van acht concerten in de zomermaanden waarbij musici worden gekozen om hun affiniteit met het orgeltype en het bijbehorende repertoire. Niet alleen grote romantici als Brahms, Liszt, Schumann en Franck zijn op de concertprogramma’s te vinden, ook muziek van Bach of Piaziolla kan met succes aan het Sauer-orgel ontlokt worden.

 

Jubileumserie 2014

Voor de serie die ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Sauer-orgel wordt georganiseerd zijn organisten uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk uitgenodigd, waaronder jonge, prijswinnende organisten aan het begin van hun carrière als Andrew Dewar (Parijs) en Stefan Donner (Wenen). De serie voor 2014 ziet er als volgt uit:

 

09/07 – Andrew Dewar, Parijs
16/07 – Arvid Gast, Lübeck
23/07 – Stefan Donner, Wenen
30/07 – Michael Hedley, Nicolaasbasiliek
06/08 – Thorsten Göbel, Düsseldorf
13/08 – Leon van den Brand, Nederland
20/08 – Gonny van der Maten, Nederland
27/08 – Michael Hedley, Nicolaasbasiliek

 

Toegang € 11 per persoon, donateurs € 8,00 en kinderen t/m 13 jaar gratis. € 60 voor een passe-partout voor alle acht concerten. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de deur en kunnen gereserveerd worden via info@muziekindenicolaas.nl.

De St. Nicolaasbasiliek is gelegen aan de Prins Hendrikkade 74, en is met zijn twee torens en koepel gelegen tegenover Centraal Station Amsterdam nauwelijks te missen.

 

www.muziekindenicolaas.nl

 

© 2014 fotografie Gérard van Betlehem