Andriessen/De Klerk Festival 2017 in Haarlem

In 2017 wordt herdacht dat Hendrik Andriessen en Albert de Klerk respectievelijk 125 en 100 jaar geleden werden geboren. Dat wordt van 15 september tot en met 3 oktober gevierd met het Andriessen/De Klerk Festival in de geboortestad van beide musici: Haarlem. 

Text Example

advertentieHet festival vindt grotendeels plaats in de Haarlemse binnenstad. Musici uit binnen- en buitenland brengen in de verschillende kerken en concertzalen een programma met kamermuziek, werken voor orgel en piano, liederen, oratoria en composities voor koor. Allemaal van de hand van Andriessen en De Klerk.

Op vrijdag 15 september vindt om 16.00 uur in het Stadhuis van Haarlem de officiële opening van het festival plaats. Naast een muzikale omlijsting zal ook het festivalboek ‘Twee musici in oorlogstijd’, geschreven door musicoloog Willem Jan Cevaal, worden gepresenteerd aan de kinderen van beide componisten.

Orgelwerk Louis Andriessen
Tijdens het openingsconcert op 16 september om 15.00 uur in de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo zal een speciaal voor het festival geschreven compositie van Louis Andriessen in wereldpremière gaan. Anders dan bij zijn vader Hendrik speelt het orgel bij Louis Andriessen geen grote rol in zijn oeuvre. De viering van het 125e geboortejaar was voor Louis aanleiding om toch voor dit instrument te schrijven en zijn vader te eren met deze opdrachtcompositie. Het nieuwe werk zal worden uitgevoerd door Gonny van der Maten.

Het festival wordt 3 oktober afgesloten in de Haarlemse Philharmonie. Op het programma staan onder andere werken voor orgel en koperblazers, het Concerto voor orgel positief en strijkorkest van Albert de Klerk en ook diens Concert voor orgel en orkest (1941). Uitvoerenden zijn Geerten van de Wetering (orgel),  Francis van Broekhuizen (sopraan) en Amici della Musica onder leiding van Frank de Groot.

Tentoonstelling en Korenlint
Voorafgaand aan het Festival zijn er in het weekend van 9 en 10 september al diverse activiteiten waaronder de tentoonstelling ‘Toondichters uit Haarlem’ die in de maanden september en oktober 2017 in Museum Haarlem te zien is. Het traditionele Korenlint, georganiseerd door de Federatie Haarlemse Koren, zal dit jaar in het teken staan van Andriessen en De Klerk. In de grote zaal van de Philharmonie wordt een scratch georganiseerd waar amateurs en professionals onder leiding van Annelies Smit de Adagium Suite van Albert de Klerk zullen instuderen en uitvoeren.

Plaquettes
Op de geboortehuizen van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk (Bakenessergracht nr. 26a en nr. 26) worden plaquettes aangebracht. De onthulling door de burgemeester van Haarlem zal plaatsvinden op 9 september 2017 om om 17.00 uur.

Initiatief
Het festival is een initiatief van de Andriessen/De Klerk Stichting. Die werd in 1999 opgericht met als doel ‘de artistieke nalatenschap van deze musici levend en bereikbaar te houden door ieder jaar concerten te organiseren of te ondersteunen waarin de muziek van Andriessen en De Klerk en van hun geestverwanten centraal staat.’

Meer informatie
www.andriessendeklerkfestival.nl