Anneessens-orgel zwaar getroffen door brand Sint-Urbanuskerk Amstelveen

De brand die de Sint-Urbanuskerk in Amstelveen (Bovenkerk) zaterdagavond teisterde heeft het daar aanwezige Anneessens-orgel uit 1930 zwaar getroffen. Het rijksmonumentale orgel dat in de afgelopen maanden van het transept naar de toren was verplaatst zou zondagmiddag opnieuw in gebruik worden genomen.

Text Example

advertentieDe brand in de karakteristieke Cuyperskerk uit 1888 brak aan het begin van de avond uit en is waarschijnlijk ontstaan in een meterkast. De brand heeft het dak van de kerk in de as gelegd, de stenen gewelven van het schip en de transepten zijn ingestort. De 65 meter hoge toren is gespaard gebleven. De kerk had juist in de afgelopen jaren een uitgebreide restauratie ondergaan.

Het orgel van Jules Anneessens uit 1930 werd in 2002 in het noordertransept van de Sint-Urbanuskerk geplaatst. Het instrument (28/IIP, 5 transmissies) was afkomstig uit de Sint-Annakerk in Breda. Na de recente kerkrestauratie werd het orgel dit jaar door Adema’s Kerkorgelbouw hersteld en overgeplaatst naar de torenruimte. Daar werd het instrument geplaatst achter twee bogen tussen de twee fronten van het al jaren buiten gebruik zijnde Joseph Adema-orgel uit 1929.

Het oorspronkelijk rein-pneumatische Anneessens-orgel werd bij deze gelegenheid voorzien van een nieuwe verplaatsbare elektrische speeltafel op de begane grond. De originele pneumatische speeltafel was nog in de kerk aanwezig en zou binnenkort naar de koorzolder worden verplaatst. Op een later moment zou deze weer aangesloten kunnen worden, zodat het orgel zowel pneumatisch als elektrisch te bespelen was. Zondagmiddag 16 september zou het orgel weer in gebruik worden genomen met een concert door Alexander de Bie en achterkleinzoon van de orgelbouwer, Antoine Anneessens.

Omdat de toren bij de brand behouden is gebleven, is nog onduidelijk in welke staat het daarin geplaatste Anneessens-orgel zich precies bevindt.

 


Update 16 oktober 2018

Op de website van de Urbanuskerk is te lezen dat het Anneessens-orgel de brand relatief goed heeft doorstaan. De elektrische speeltafel in de kerkruimte is wel verloren gegaan.

De eerste indruk van de staat van het nog maar pas gerestaureerde en net teruggeplaatste Jules Anneessens-orgel is dat deze in de beschutting van de koorzolder de brand redelijk ‘goed’ heeft doorstaan: het heeft lichte waterschade en de elektronische speeltafel -die in de kerkzaal stond- is verloren gegaan, maar men lijkt optimistisch over de staat in het algemeen.


 

Het Anneessens-orgel uit 1930, hier nog opgesteld in het transept | foto Reliwiki.nl / Job van Nes, Zaandam