Antwerps kathedraalorgel gaat in restauratie

Text Example

advertentieHet Schyven-orgel van de Onze Lieve Vrouwekathedraal in Antwerpen gaat eind 2013 in restauratie. De werkzaamheden aan het grote symfonische orgel zullen naar verwachting eind 2016 zijn afgerond.

Het orgel dat Pierre Schyven in 1891 in de oude orgelkas bouwde is met 90 registers en 5.777 pijpen het grootste kerkorgel van België. In de jaren 70 en 80 is het door de firma Pels-D’Hondt gedemonteerd geweest vanwege de grote kerkrestauratie. Na de restauratie werd het orgel weer opgebouwd en in 1986 opnieuw in gebruik genomen. Inmiddels is het orgel dringend aan restauratie toe, waarbij onder meer de balgen en de barkermachines opnieuw moeten worden beleerd.

Vanwege zijn bekendheid met het symfonische instrument werd Gerard Pels, die het orgel destijds samen met zijn vader demonteerde, in juni 2011 door het Antwerpse Provinciebestuur aangesteld om het restauratiedossier op te stellen. Hij zal ook ook de restauratie begeleiden die waarschijnlijk door een combinatie van binnen- en buitenlandse orgelmakers zal worden uitgevoerd en een budget van zo’n 1 miljoen euro heeft.

In juni 2013 zal het orgel voorlopig voor het laatst te horen zijn tijdens drie bijzondere concerten. Onder leiding van dirigent Jaap van Zweden zal DeFilharmonie (het Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen) twee concerten voor orgel en orkest uitvoeren. Daaronder wordt ook de wereldpremière gespeeld van een orgelconcert van Joseph Callaerts, de eind negentiende-eeuwse, Antwerpse kathedraalorganist.

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl