Archief Fama en Raadgever naar Utrechts Orgelarchief

Op zaterdag 19 januari wordt het orgelarchief van de orgelmakers Fama en Raadgever officieel overgedragen aan het Utrechts Orgelarchief ‘Maarten Albert Vente’. De overdracht vindt plaats in de Torenpleinkerk in Vleuten.

Text Example

advertentieIn 1963 startten Jaap Fama (1934-2001) en Piet Raadgever (*1935) als oud-werknemers van Van Vulpen een eigen orgel- en klavecimbelmakerij. De firma was gevestigd in Utrecht en Maarssen. Het eerste orgel van Fama & Raadgever werd in 1967 gebouwd voor de Hervormde Kapel Rijnsdijk in Voorschoten.

Er zouden nog tientallen nieuwe orgels, veelal neobarok en later klassiek-Hollands geïnspireerd, waaronder hun grootste opus (32/IIP) in de kerk van de Gereformeerde Gemeente van Middelburg-Centrum. Daarnaast werden orgels gerestaureerd, zoals onder meer het Quellhorst-orgel van de Westerkerk in Utrecht. In 1995 gingen beide firmanten hun eigen weg. Jaap Fama overleed in 2001.

Het archief van de firma Fama & Raadgever wordt nu door Piet Raadgever overgedragen aan het Utrechts Orgelarchief ‘Maarten Albert Vente’ bij de Universiteit Utrecht. In dit archief zijn meerdere archieven van orgelbouwers en orgeldeskundigen ondergebracht, waaronder die van de firma Bätz-Witte en Klaas Bolt.

De overdrachtsbijeenkomst wordt om 13.30 uur gehouden in de Torenpleinkerk (Schoolstraat 5) te Vleuten. Een van de sprekers is Peter van Dijk. De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk; wel wordt gevraagd te reserveren bij heer Raadgever, piet.raadgever@gmail.com

Foto: Fama en Raadgever-orgel (1975), Eskol-kerk, Houten

© 2013 fotografie www.orgelfoto.nl