Archief Jan Jongepier overgedragen aan Tresoar

Donderdag 8 november werd in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden het archief van Jan Jongepier officieel overgedragen aan het Friese Historisch en Letterkundig Centrum ‘Tresoar’.

Text Example

advertentie
De in 2011 overleden organist en organoloog Jan Jongepier liet een grote collectie boeken en documentatie na. Jongepier deed ook veel onderzoek naar het Friese orgelerfgoed. Tresoar, dat een groot aantal archieven en collecties beheert die betrekking hebben op de taal, cultuur en geschiedenis van Friesland, heeft met het archief van de Leeuwarder organoloog een waardevolle aanvulling op de collectie.

Donderdagavond werd de overdracht in het bijzijn van zo’n honderd aanwezigen ondertekend door Bert Looper (foto links), directeur van Tresoar, en zoon Matthijs Jongepier (midden) namens de familie. Op de foto rechts is Jelle Krol, hoofd collecties van Tresoar, te zien.

Jongepiers opvolger als organist van de Grote Kerk, Theo Jellema, luisterde de bijeenkomst op met het spelen van werken van Cor Kee, Bonnet, Vierne en Widor, muziek die Jan Jongepier na aan het hart lag. Naast toespraken van Andries Monna, zoon Vincent Jongepier en Bert Looper over het belang van het archief van Jongepier werden op een scherm beelden van Jongepier en stukken uit zijn archief vertoond.

© 2012 foto: Ad Fahner