Ardesch: kerklied heeft basale kwaliteit nodig

Text Example

advertentie“Het mag duidelijk dat liederen (uit welke categorie dan ook) een soort basale kwaliteit nodig hebben om als kerklied te kunnen functioneren”, schrijft organist Cor Ardesch in een verklaring op zijn website. De organist van de Dordtse Dom kwam onlangs in het nieuws omdat hij zijn medewerking niet wilde verlenen aan de openings- en slotbijeenkomsten van de Nationale Synode in de Grote Kerk in Dordrecht. In het draaiboek stond een drietal Opwekkingsliederen.

Op 10 en 11 december 2010 werd in Dordrecht de Nationale Synode gehouden, een kerkvergadering waaraan een groot en divers aantal protestantse kerken deelnam. Cor Ardesch, stadsorganist van Dordrecht en titularis van de Grote Kerk, was gevraagd de orgelbegeleiding te verzorging tijdens de opening en sluiting van de Synode in de Grote Kerk. “Het uit kerkmuzikaal oogpunt volledig ontbreken van de benodigde kwaliteit van deze liederen” was voor hem de reden om niet te spelen.

Omdat Cor Ardesch veel reacties binnenkreeg op de ontstane commotie, heeft hij zijn standpunt toegelicht op zijn website. Ardesch schrijft hierop dat een kerklied een “basale kwaliteit” nodig heeft, die beoordeeld kan worden door een professioneel kerkmusicus. Een organist heeft “op zijn minst een adviserende rol […] bij het bepalen van liederen die hij nota bene zelf begeleidt.”

Omdat het compleet ingevulde draaiboek met de drie gewraakte liederen hem op het allerlaatst was voorgelegd, zag Ardesch daarin aanleiding om zich daaraan niet te committeren.

De gehele tekst van Cor Ardesch leest u hier

© 2010 www.orgelnieuws.nl