Ardjan van Bergeijk en Jos Teeuw winnen ‘Windkracht 010’

Text Example

advertentieHet Orgelconcours voor Amateurorganisten ‘Windkracht 010’ is zaterdag 8 september gewonnen door Ardjan van Bergeijk (links) en Jos Teeuw (rechts). In de Rotterdamse Laurenskerk behaalde Van Bergeijk de eerste plaats in de leeftijdscategorie tot en met 16 jaar, Teeuw werd eerste in de categorie vanaf 17 jaar.

Het concours vond voor eerste maal plaats en werd georganiseerd door Stichting Rotterdam Orgelstad. Er waren negentien aanmeldingen waaruit juryleden Hayo Boerema en Jan van Dijk in een eerste ronde aan de hand van ingestuurde geluidsopnamen drie deelnemers selecteerde voor de jongste leeftijdscategorie en acht deelnemers voor de oudste categorie. Zaterdagochtend speelden zij de tweede ronde voor de jury bestaande uit Hayo Boerema, Johann Th. Lemckert en Petra Veenswijk.

De deelnemers uit beide categorieën mochten een werk uit de barok kiezen; het verplichte werk voor de jongste categorie was een speciaal voor de gelegenheid geschreven compositie, voor de oudste categorie een koraal naar keuze uit ’12 choralpréludes voor de paaskring’ van Johann Th. Lemckert. Voor de finale waren de deelnemers vrij in hun keuze.

Alle deelnemers van de categorie tot en met 16 jaar (Ardjan van Bergeijk, Diederik Blankensteijn en Leendert Verduin) gingen door naar de finale die ’s middags werd gespeeld. De jury voor deze laatste ronde bestond uit Jan Hage, Anton Pauw en Petra Veenswijk. Zij wezen Ardjan van Bergeijk (foto links) aan als winnaar.

In de categorie 17 jaar en ouder namen finalisten Adrie van Manen, Jos Teeuw en Thea Verhagen het tegen elkaar op. De eerste prijs ging naar Jos Teeuw (foto rechts) die als keuzewerk de Variaties over ‘Ick wil mij gaan vertroosten’ van Jacob Bijster speelde.

De winnaar van de categorie tot en met 16 jaar ging naar huis met ondermeer een geldprijs van 150 euro. De winnaar van de categorie vanaf 17 jaar kreeg € 300 en een uitnodiging voor een pauzeconcert in de Laurenskerk in Rotterdam.

Het concours zal over twee jaar waarschijnlijk een vervolg krijgen.

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl