Arie J. Keijzer 80 jaar

Text Example

advertentieHij maakte naam als organist van de Grote Kerk in Dordrecht en als vaste bespeler van het orgel in de Rotterdamse Doelen. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor zijn compositorisch oeuvre. Vandaag, 6 juni, viert Arie J. Keijzer zijn tachtigste verjaardag.

Arie J. Keijzer werd in 1932 in Nieuwe-Tonge geboren. Hij studeerde orgel bij Piet van den Kerkhoff, Adriaan Engels, George Stam en Siegfried Reda. Aan het Rotterdams Conservatorium slaagde hij Cum Laude voor de Prix d’Excellence. In 1964 werd hij winnaar van het Internationaal Orgelimprovisatieconcours te Haarlem. Van 1967 tot 1989 was Keijzer organist van Concertgebouw ‘De Doelen’ te Rotterdam. Van 1976 tot 1997 bespeelde hij de orgels van de Grote- of Onze Lieve Vrouwekerk en de Augustijnenkerk te Dordrecht. Daarnaast was hij jarenlang verbonden aan het Rotterdams Conservatorium als hoofdleraar voor het vak orgelspel en improvisatie (1965-1994). Vele studenten uit binnen- en buitenland voltooiden bij hem hun studie. Tegenwoordig concentreert hij zich met name op het componeren. Onlangs voltooide hij zijn nog zijn Zesde Symfonie voor orgel die hij heeft opgedragen aan zijn vrouw Tini.

Festiviteiten & cd

In het kader van zijn tachtigste verjaardag wordt een aantal festiviteiten georganiseerd. Op 12 juli zal zijn Zesde Symfonie in de Dom van Bremen in wereldpremière gaan, gespeeld door Jolanda Zwoferink. De Nederlandse première van dit werk speelt zij op 19 juli in de Oude Kerk van Delft. Op 22 september vindt er in de Catharijnekerk in Brielle een Arie J. Keijzer Themadag plaats die wordt georganiseerd door de KVOK. Keijzer zal dan zelf zijn werk toelichten. Bij het label Prestare zal dit jaar een cd verschijnen van Arie J. Keijzer waarop hij het Kam-orgel van de Grote Kerk in Dordrecht bespeelt.

Zie ook:

Interview uit 2005 met Arie J. Keijzer

© 2012 www.orgelnieuws.nl