Around the World [GESIGNALEERD]

Het is een goed idee van Evert van de Veen om wereldwijd te zoeken naar koraalbewerkingen. Het leverde een cd op met onverwachte koraalmuziek.

Text Example

advertentie‘Koraalbewerkingen’ is een te eenvoudige aanduiding voor de muziek deze cd. Mendelssohns zesde Sonate en Jan Zwarts ‘Vaste Burg’ zijn overbekend, maar verder is de opgenomen muziek een verrassing. Het leuke is dat je desondanks de melodieën wel kunt meeneuriën. De Amerikaan Westenkuehler schrijft met branie over ‘Heilig, heilig, heilig’.

De Deense componist Videro laat de negentiende-eeuwse melodie van ‘Meester men zoekt u wijd en zijd’ veel ouder klinken dan hij in werkelijkheid is. Bastiaans’ ‘Herliebster Jesu’ (moet dat niet ‘herzliebster’ met een z erin zijn?) is stille lijdensmuziek en klinkt goed op het Stockmann-orgel.

Het boekje geeft summiere toelichting bij de muziek. Het orgel (III/P/42, 1991; met ouder pijpwerk) heeft een hoge mixtuur die niet in het romantische klankbeeld past. En het solotongwerk in ‘Een vaste Burg’ had echt gestemd moeten worden.

Internationale koraalkunst – Around the World – Evert van de Veen –

Stockmann-orgel St.-Peter & Paul – Straelen (D).

Verenigde Staten van Amerika: Piece on ‘Nicea’, Jerry Westenkuehler; Engeland: Chorale prelude on ‘Rockingham’, C. Hubert H. Parry: Denemarken: Festligt praeludium over choralen ‘Lover den Herre’ Niels W. Gade: Partita “Kirken den er et gammelt hus’; Finn Viderø; Duitsland: Sonate VI: ‘Vater unser im Himmelreich”, Felix Mendelssohn-Bartholdi; Frankrijk: Fantaisie sur deux Mélodies Anglaises (Home! Sweet home & Rule Brittannia) (Opus 43), Alexandre Guilmant; Australië: The morning star’, Graeme Koehne; Nederland: Variaties over het Australische volkslied, Evert van de Veen; Fughetta en koraal: Herliebster Jesu, was hast Du verbrochen?, Johannes Gijsbertus Bastiaans; Fantasie over het Lutherlied ‘Een vaste Burg is onze God’, Jan Zwart.

JQZ 98035, € 18,50.