Arundel Restored – The Hill Organ of Arundel Cathedral

De kathedrale kerk van Arundel werd in de tweede helft van de negentiende eeuw in Frans-gotische stijl gebouwd. William Hill & Son leverde het (tweedehandse) orgel. Sinds de laatste restauratie (2006) door David Wells kan het instrument functioneren als nooit tevoren.

Text Example

advertentie 

Jarenlang kampte het orgel namelijk met ademnood. Het Hill-orgel (in 1873 in gebruik genomen) had tot 1931 een horizontale Trompet in het Choir. Hill, Norman & Beard maakten er in 1931 zomaar een verticale Trompet van. Bij de laatste restauratie is dat echter weer ‘rechtgezet,’ en de Solo Trumpet 8 doet weer enthousiast mee, op de cd te horen in Saint-Saëns’ Danse Macabre.

 

Vermeldenswaard is dat Elizabeth Stratford in 2002 als 23-jarige werd benoemd alsOrganist and Master of the Choristers. Als zodanig is zij de eerste vrouw op deze post en de jongste kathedraalorganist ooit in het Verenigd Koninkrijk. Elizabeth heeft ook de restauratie in 2006 gesuperviseerd.

 

Daniel Moult is een inmiddels vermaarde concert-organist en virtuoos. Hij heeft ook nog aan het conservatorium te Amsterdam gestudeerd. In zijn Mozart en Handel-vertolkingen kun je de lessen van Jacques van Oortmerssen niet meer echt terughoren, waarbij wel aangetekend moet worden dat het orgelconcert van Handel hier een romantische bewerking van W.T. Best betreft.

 

Moult is een begaafd speelman. Mozarts fantastische Fantasie in f (KV 608) speelt hij speels en gedreven, hoewel niet met die bezetenheid van een Guillou, die de duistere trekken van Mozarts grote orgelwerk zo goed deed.

 

Het is jammer dat het programma tot en met track 10 niet zo heel verrassend is. Het werk van Howells’ leerling Derek Bourgeois (Variations on a theme by Herbert Howells) is origineel en aantrekkelijk. Zulke werken zou je in Nederland ook wel eens geprogrammeerd willen horen! De uitsmijter is Brumba: een aanstekelijk werk. Brumba is een samentrekking van Brum (de platte, verkorte versie van de naam Birmingham) en Rumba (een dansvorm), geschreven ter gelegenheid van de heropening van Birmingham Town Hall in 2007.

 

Een plaat vol musiceerdrift; tamelijk bekend werk, opgenomen op een tamelijk onbekend maar heel karakteristiek Engels orgel.

 

 

Arundel Restored

The Hill Organ of Arundel Cathedral

Daniel Moult

 

Excelsior! S.666 (Liszt); Them and Variations in D (1844) (Mendelssohn); Fantasia in F minor KV 608 (Mozart); Danse macabre, tr. Edwin Lemare (Saint-Saëns); Organ Concerto No. 4 in F, arr. W.T. Best (Handel); Fantasia and Toccata in D minor Op. 57 (Stanford); Wedding (Fitkin); Variations on a theme by Herbert Howells (Bourgeois); Brumba Op. 100 (Patterson)

 

Label: Regent Records
Nummer:  REGCD434
Speelduur: 78’25
Booklet: 8 pagina’s (EN)
Prijs:  € 17,50

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” title=”BESTELSERVICE”][/button]