Ayumi Kitamura wint Schnitgerconcours Alkmaar

Text Example

advertentieHet Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar is vrijdagavond gewonnen door de Japanse Ayumi Kitamura. De enige Nederlandse deelnemer, Gerben Budding, won de tweede prijs.

Kitamura (foto) ontving uit handen van Jos van Veldhoven de Schnitger-prijs, een geldbedrag van € 5.000. Ook de publieksprijs was voor de Japanse. Het bedrag van € 390 werd bijeengebracht door het aanwezige publiek. Gerben Budding ontving de Flentrop-prijs ter waarde van € 2.500. Heyewon Woo uit Zuid-Korea, de derde finalist, kreeg een geldbedrag van € 1.000.

V.l.n.r. Gerben Budding, Ayumi Kitamura en Heyewon Woo (foto: Hans Kelder).

De drie finalisten speelden op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel elk een programma met werken van Johann Sebastian Bach, waarbij zij een keuze moesten maken uit onder meer een vrij orgelwerk, twee delen uit een triosonate en een langzame koraalbewerking.

Ayumi Kitamura overtuigde de jury met haar vertolking van het Praeludium en Fuga in h-moll en het Andante en Allegro uit de vierde Sonate. De jury bestond uit Daniel Zaretsky, Joris Verdin, Arvid Gast, Jörg-Andreas Bötticher en Pieter van Dijk.

Ayumi Kitamura studeerde compositieleer, orkestratie en theorie aan de Osaka Kyoiku University en behaalde een bachelor en een master diploma in compositieleer. Vanaf 2007 studeerde ze orgel aan de Musikhochschule in Lübeck bij Arvid Gast en Michael Radulescu, en basso continuo bij Michel Fürst. Aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg studeerde zij bij Pieter van Dijk en Wofgang Zerer en behaalde haar masterdiploma orgel. Ze vervolgt haar studie momenteel in Hamburg.

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl – Johan Kloosterboer – Hans Kelder