Bach: Complete Organ Music 3 – Stefano Molardi

Onlangs berichtte het label Brilliant Classics dat er van zijn Bach Edition inmiddels 250.000 exemplaren over de fysieke dan wel digitale toonbank zijn gegaan. In die box van meer dan 140 cd’s bevindt zich ook het complete orgeloeuvre van de Thomas-cantor, uitgevoerd door de Zweedse organist Hans Fagius (oorspronkelijk uitgebracht door het label BIS). Het succes van deze uitgave weerhield het platenlabel er niet van om daarnaast andere Bach-producties op de markt te brengen.

Text Example

advertentie 

In dat kader legden onder meer Matteo Messori en onze eigen Matthias Havinga een aantal orgelwerken vast. Enkele jaren geleden besloot Brilliant dat het tijd was om Bachs orgeloeuvre opnieuw integraal uit te brengen. Ditmaal via nieuwe, eigengemaakte opnamen. Recent verscheen de derde box in de serie, waarmee de teller in totaal al op elf cd’s staat.

 

Organist van dienst is de Italiaan Stefano Molardi (*1970). Molardi studeerde onder meer bij Ewald Kooiman en Harald Vogel. Behalve organist is hij klavecinist, dirigent en musicoloog. Voor dit derde deel toog Molardi naar de Jacobikirche in Sangerhausen. Het orgel van deze kerk is met dertig sprekende stemmen het op één na grootste instrument uit de werkplaats van Zacharias Hildebrandt. Merkwaardig genoeg is het – in tegenstelling tot zijn grote broer in Naumburg – tot nu toe nog maar zelden op plaat te horen geweest.

 

In 1728 kwam het orgel gereed; 26 jaar nadat Bach tevergeefs solliciteerde naar de post van Jacobi-organist. Een van Bachs zonen, Johann Gottfried Bernard, had wat dat betreft in 1737 meer succes, maar hij hield het na een jaar al weer voor gezien in Sangerhausen.

 

Molardi kiest net als in de eerder verschenen delen voor een programma in recitalvorm; een afwisseling van vrije werken, transcripties en koraalbewerkingen. In het booklet geeft de organist zelf bondige toelichtingen op alle gespeelde composities. Het Hildebrandt-orgel komt er met slechts de vermelding van de dispositie en een detailfoto op de cover een stuk bekaaider af.

 

 

J.S. Bach – Complete Organ Music – Volume 3

 Stefano Molardi at the Zacharias Hildebrandt organ, Jacobikirche, Sangerhausen, Germany

 

Toccata and Fugue in D minor, BWV 538; Orgelbüchlein, BWV 599-612; Chorale Preludes, BWV 659-664; Toccata, Adagio and Fugue in C, BWV 564; Trio in D minor, BWV 583; Canonic Variations on ‘Vom Himmel hoch, da komm’ ich her’, BWV 769a; In dulci jubilo, BWV 729; Gottes Sohn ist kommen, BWV 724; Gelobet seist du, Herr Jesu Christ, BWV 722; Prelude and Fugue in A minor, BWV 551; Allein Gott in der Höh sie Ehr, BWV 711 & 717; Wo soll ich fliehen hin, BWV 694; Concerto in A minor after Vivaldi, BWV 593; Concerto in G after Johann Ernst von Sachsen-Weimar, BWV 592; Fantasia super ‘Wo Gott der Herr nicht bei uns hält, BWV 1128; Fugue in G, BWV 577; Orgelbüchlein, BWV 632-644; Fantasia and Fugue in C minor, BWV 537; Ach Gott, vom Himmel sieh darein, BWV 741; Pièce d’Orgue, BWV 572.

 

Label: Brilliant Classics
Nummer: BR94981 [3cd]
Speelduur: 69’54 + 69’31 + 67’51
Booklet: 16 pagina’s (EN)
Prijs: € 12,00

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” title=”BESTELSERVICE”][/button]