Bach-estafette LF2018: alle orgelwerken van Bach in 22 concerten

In  2018 is Leeuwarden samen met de provincie Friesland culturele hoofdstad van Europa, kortweg aangeduid als LF2018. In het kader daarvan heeft Stichting Organum Frisicum het initiatief genomen voor een Bach-estafette waarbij alle orgelwerken van Johann Sebastian Bach zullen worden uitgevoerd in 22 concerten.

Text Example

advertentieHet orgeloeuvre van Bach wordt gespeeld op de grote stadsorgels van Bolsward, Franeker, Harlingen (foto), Leeuwarden en Sneek. Het eerste concert wordt op 24 maart in de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden gegeven door Theo Jellema. Naast Jellema wordt het stokje doorgegeven aan de Friese organisten Dirk S. Donker, Jochem Schuurman, Broer de Witte, Peter van der Zwaag en Eeuwe Zijlstra. Van buiten Friesland doen onder meer Aart Bergwerff en Leo van Doeselaar mee.

Internationale Orgelweek
Tijdens een Internationale Orgelweek van 23 juli tot en met 28 juli zullen Wolfgang Zerer, Olivier Latry en Masako Honda eveneens aan de estafette deelnemen. De orgelweek wordt op 28 juli, de sterfdatum van Johann Sebastian Bach, afgesloten door een Bach-nachtconcert in de Jacobijnerkerk van Leeuwarden door Theo Jellema. Hij zal daar op Tweede Kerstdag ook het slotconcert de Bach-estafette voor zijn rekening nemen.

Openingsconcert
Het openingsconcert van de Bach-estafette Friesland begint zaterdag 24 maart om 16.00 uur in de Leeuwarder Grote Kerk. Theo Jellema zal voornamelijk muziek spelen die de passietijd uitgangspunt heeft. Hij krijgt daarbij medewerking van het Noordelijk Vocaal Ensemble onder leiding van Leendert Runia. Tijdens dat concert zal ook de Friese Orgelkrant 2018 worden overhandigd aan de voorzitter van LF2018, Tjeerd van Bekkum.

 

Meer informatie

 

© 2018 beeld archief ORGELNIEUWS